Tužilaštvo BiH
0

Podignuta optužnica protiv Alana Kamberovića i Haske Klopić

FENA
Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Alana Kamberovića (1972.) i Haske Klopić (1978.), oboje nastanjeni u Orašju, stavljajući im na teret da su kao saizvršioci počinili krivično djelo pranje novca.

Alan Kamberović i Haska Klopić terete se da su kao osobe ovlaštene za zastupanje pravne osobe “Metalorad” d.o.o. Brčko od 10. juna 2005. do 15. septembra 2005. putem transakcijskog računa otvorenog kod Nove Banjalučke banke “oprali” novac u iznosu od 5.679.985,62 KM i ubacili ga u redovno poslovanje MG MIND-a kao “čist”, odnosno legalan novac, lažno prikazujući da je između "Metalorada" i MG MIND-a bilo stvarnog poslovnog odnosa, odnosno prodaje robe u veleprodaji, iako nikakve prodaje robe između tih pravnih osoba nije bilo.

Poslovanje “ Metalorada” odvijalo se u kancelariji veličine 15 m² u kojoj, osim radnog stola i stolice, nije bilo ni kompjutera, ni telefaks-aparata, a ni telefona.

Firma „Metalorad“ nije imala nikakve knjigovodstvene niti pomoćne evidencije, a samo tokom tri mjeseca, i to od dana osnivanja preduzeća, izvršila je 280 navodnih uplata MG MIND-u za robu u ukupnom iznosu 5.679.985,62 KM.

Optužnica je danas proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.