BiH
0

Podignuta optužnica protiv Adnana Verema: Tereti se za pribavljanje imovinske koristi od 822.946 KM

FENA
Tužilaštvo KS (Foto: Klix.ba)
Tužilaštvo KS (Foto: Klix.ba)
Kantonalno tužilaštvo Sarajevo podiglo je optužnicu protiv Adnana Verema (1969.) zbog počinjenja krivičnog djela - zloupotreba položaja ili ovlasti, koju je u međuvremenu potvrdio Kantonalni sud Sarajevo, doznaje Fena u Kantonalnom tužiteljstvu.

Optuženi se tereti da je od 17.06.2005. godine do 12.09.2008. godine, u Sarajevu, u namjeri da sebi i drugom pribavi protupravnu imovinsku korist, te ošteti društvo "Bramac krovni sistemi" d.o.o. Sarajevo, prekoračenjem svojih ovlasti, zloupotrijebio položaj odgovorne osobe u privrednom društvu kao član rukovodstvenog tima i prokurista društva Bramac krovni sistemi d.o.o.

U tom kontekstu, Verem se tereti da je stupao u poslovne odnose s trećim licima bez ovlaštenja rukovodstvenog tima i Skupštine Društva, a čija je saglasnost bila potrebna za poslove uzimanja, dodjeljivanja i otkazivanje kredita, posuđivanja i preuzimanja obaveza koje sa sobom donose značajna opterećenja, odnosno obaveze iznad 30.000 eura, koje se odnose na redovno poslovanje preduzeća, a nalaze se van odobrenog odgovarajućeg kreditnog okvira.

Kako se u optužnici navodi, Verem je spomenutim nezakonitim radnjama, sebi i drugima pribavio imovinsku korist u iznosu od 822.946,24 KM, te u istom iznosu pričinio štetu društvu Bramac krovni sistemi d.o.o. Sarajevo.

Optužnica ga tereti da je kao odgovorna osoba u Federaciji BiH, prekoračivši granice svoje službene ovlasti, pribavio sebi i drugom imovinsku korist, te drugom nanio štetu, a da pribavljena imovinska korist prelazi 50.000 KM, čime je počinio krivično djelo - zloupotreba položaja ili ovlasti.

Usto, Tužilaštvo je uputilo i prijedlog za određivanje privremene mjere osiguranja imovinske koristi pribavljene krivičnim djelom i to: zabrane otuđenja i opterećenja nekretnine upisane u z.k. ul. K.O. Presjenica, k.č. 3008/11 E 1 u naravi Posebni dio stambeno-poslovne zgrade koji se sastoji od poslovnog prostora br. 1. površine 191,56 m2, ostave 1 površine 13,68 m2 i ostave 2 površine 4,20 m2 u ukupnoj površini od 209,44 m2 – poslovni prostor 209 m2, uz zabilježbu zabrane u zemljišnim knjigama, koju će mjeru provesti Zemljišno-knjižni ured Općinskog suda u Sarajevu.