BiH
0

Podignuta optužnica protiv 21 osobe zbog krijumčarenja ljudi

SRNA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv 21 osobe zbog krijumčarenja 78 stranih državljana, uglavnom albanske nacionalnosti, u zemlje zapadne Evrope, saopšteno je iz ove pravosudne institucije.

Optuženi se terete da su se od 20. decembra 2012. do 4. aprila godine, radi sticanja finansijske koristi, zajedničkim djelovanjem međusobno dogovorenim i povezanim radnjama organizovano bavili nedozvoljenim prebacivanjem stranih državljana, uglavnom lica albanske nacionalnosti, preko teritorija Makedonije, Srbije, BiH, Hrvatske i Slovenije, u zemlje zapadne Evrope.

Prema optužnici, oni su u tom periodu organizovali krijumčarenje 78 migranata. U organizovanom krijumčarenju ilegalnih migranata, njihovom transportu u BiH, ilegalnom prelasku granice BiH, ugovaranju primopredaje radi organizovanog ilegalnog prebacivanja u Sloveniju i dalje, optuženi su vršili niz pripremnih radnji.

Za ilegalni odlazak migranata u zemlje EU, na različite načine je bilo uključeno više lica koja su učestvovala u prihvatu i prevozu lica. Angažovana lica su smještala migrante za prenoćište i boravak do njihovog sljedećeg prevođenja, pripremala potrebne dokumente, posuđivala ili iznajmljivala vozila i obavljala sve druge radnje kako bi migrante prevezli do određene destinacije.

Prvooptuženi A. S. držao je kompletnu organizaciju pod svojom kontrolom. On je raspolagao novcem tako što je naplaćivao 500 evra za usluge ilegalnog prebacivanja iz BiH do Slovenije, odnosno 4.000 evra za prebacivanje sa područja Kosova do određene zemlje u EU. Plaćao je usluge saučesnika koje je angažovao za sve radnje.

Optuženi se terete da su u svrhu sticanja protivpravne imovinske koristi postali pripadnici grupe za organizovani kriminal, koja je zajedničkim djelovanjem učinila ili pokušala da učini krivično djelo, prevodeći iz koristoljublja preko granice BiH lica koja ne ispunjavaju uslove za zakonit ulazak, odnosno omogućili drugima nedozvoljeni prelazak preko granice, čime su počinili organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelom krijumčarenje lica.

Optužnica je podignuta protiv lica čiji su inicijali A.S. iz Prizrena na Kosovu, državljanina Srbije, ranije osuđivane državljanke BiH H.A. iz Prizrena, ranije osuđivane P.E., te P.A., H.N., R.A., T.Š., A.R., E.B., R.M., K.A., G.M. i N.V.

Među optuženim su i državljanin BiH i Hrvatske čiji su inicijali Š.E. i S.S., kao i ranije osuđivani K.A., K.A., H.A., R.M., P.E. i M.N. Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.