Tužilaštvo USK
5

Podignuta optužnica protiv 13 osoba uhapšenih u akciji "Registrator"

Piše: M. Ć.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Općinski sud u Bihaću u cjelosti je potvrdio optužnicu Tužilaštva Unsko-sanskog kantona protiv 13 osoba uhapšenih u akciji kodnog naziva "Registrator" početkom ove godine, potvrđeno je za Klix.ba u Tužilaštvu USK.

Optužnica je podignuta protiv Mesuda Mešića, Edina Ferizovića, Ananda Bakala, Rame Sulića, Senade Smajić, Elvedine Nadarević Kurić, Abida Hadžića, Diliste Međedović, Emina Skenderovića, Medine Kurić, Aide Piralić, Jasmina Prošića i Amenara Muratagića.

Akcija "Registrator" provedena je u januaru ove godine i tom prilikom slobode je lišeno 12 službenih osoba JU Služba za zapošljavanje USK, odnosno direktor i šefovi svih službi, kao jedna službena osoba Kantonalne uprave za inspekcijske poslove, zbog postojanja osnova sumnje da su počinile više krivičnih djela zloupotrebe položaja i ovlasti.

Optuženima se stavlja na teret da su od 2009. do 2012. godine počinili niz krivičnih djela zloupotrebe položaja kao što su nezakonita zapošljavanja većeg broja osoba, krivotvorenje službenih isprava, nezakonita uvećavanja vlastitih plata na štetu službe, zaključivanje fiktivnih ugovora o radu s pojednicima kojima su isplaćivane plate, a nisu radili, kao i niz drugih kriminalnih djela.

Pored njih, slobode je lišen i kantonalni inspektor rada iz Bihaća Amenar Muratagić, za kojeg postoje dokazi da je izvršio uvid u nezakonita zapošljavanja, ali je odbio bilo šta poduzeti, iz razloga što je bio u dobrim relacijama s direktorom službe.