Tužilaštvo KS
0

Podignuta optužnica protiv 11 osoba zbog organizovanog kriminala

Piše: S. H.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Nakon okončane devetomjesečne istrage Tužilaštva Kantona Sarajevo, postupajući tužioci podigli su optužnicu protiv 11 osoba zbog krivičnog djela organizirani kriminal u vezi sa krivičnim djelima teška krađa, razbojnička krađa, nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija, neovlašteno prisluškivanje i zvučno snimanje, sprečavanje službene osobe u vršenju službene radnje i izazivanje opće opasnosti.

Optužnica je podignuta protiv: Jasmina Hasića, Sabrije Avdagića, Amara Bašića, Kenana Brbovića, Harisa Zuke, Alema Loje, Anela Botića, Jasmina Beše, Fahre Kahrimana, Samira Dževlana i Josipa Živke.

Prema navodima optužnice, članovi ove organizirane kriminalne grupe terete se da su od septembra 2013. do juna 2016. godine na području Kantona Sarajevo i Hercegovačko-neretvanskog kantona počinili 128 krivičnih djela.

Od toga, više od 120 razbojničkih i teških krađa u prodajnim objektima Konzuma, Amko komerca, benzinskih pumpi, kioska i dr., iz kojih su otuđivali cigarete i sefove s novcem. Time su oštetili pravne osobe u iznosu od oko pola miliona maraka.

Korištenjem motorola, ova organizirana kriminalna grupa prisluškivala je policiju na terenu kako bi znali kretanje policijskih službenika u vrijeme izvršenja krivičnih djela. Tokom krađe, protupožarnim aparatima uništavali su tragove kako ne bi bili otkriveni. Koristili su i ukradene automobile, koje su nakon izvršenja krivičnih djela palili. Istovremeno, u nekoliko navrata koristili su i policijske blinkere na automobilima kako bi izbjegli zaustavljanje.

Tokom istrage utvrđeno je da je ova organizirana grupa u tri navrata došla u sukob s policijom i zaštitarima, prilkom kojeg su koristili i oružje.

Uz optužnicu postupajući tužioci predložili su Kantonalnom sudu u Sarajevu produženje pritvora Sabriji Avdagiću, Alemu Loji, Anelu Botiću, Jasminu Beši i Samiru Dževlanu. Od ostalih šest, četvorica je na izdržavanju kazne zatvora, jedan u pritvoru u drugom predmetu i jedan se brani sa slobode.

Optužnica je proslijeđena Kantonalnom sudu u Sarajevo na potvrđivanje.