|

Podignuta optužnica protiv 11 osoba koji su prodavali lažne bh. pasoše

Podignuta optužnica protiv 11 osoba koji su prodavali lažne bh. pasoše
17
Klix.ba
21.3.2017. u 13:13
44
komentara
17

dijeljenja
Podignuta optužnica protiv 11 osoba koji su prodavali lažne bh. pasoše Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
Tužilaštvo BiH je podiglo optužnicu u predmetu kodnog naziva "Papirus" protiv ukupno 11 osoba optuženih za organizirani kriminal, u vezi sa izdavanjem nezakonitih osobnih dokumenata, koje su koristile kriminogene osobe u BiH i inostranstvu.
Prikupljeni su dokazi da su optuženi činjenjem više krivičnih djela, omogućili različitim osobama iz kriminalnog miljea, da dobiju bh. dokumente sa neistinitim i krivotvorenim podacima na različita imena.

Akcija je rezultat višemjesečnog rada tužiteljstva i partnerskih agencija u BiH i inostranstvu.

Podsjećamo, u oktobru 2016. godine pripadnici SIPA-e su uhapsili 10 osoba na području Sarajeva i Zvornika zbog osnovane sumnje da je ova grupa pribavila lažna dokumenta BiH za 36 osoba iz kriminalnog miljea.

Istraga je provedena pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu i trajala je duže vrijeme, a sprovedena je u saradnji sa MUP-om Republike Srpske, Obavještajno-sigurnosnom agencijom BiH, Ministarstvom unutrašnjih poslova Srbije i Graničnom policijom BiH.

Akcija pod kodnim nazivom "Papirus" provedena je u saradnji sa MUP-ovima Kantona Sarajevo, Tuzlanskog kantona, Hercegovačko-neretvanskog kantona i Srednjobosanskog kantona.

U saradnji sa ovim organima SIPA je prikupila dokaze iz kojih proizilazi osnovana sumnja da su članovi organizovane grupe počinili krivična djela za koja su osumnjičeni.

SIPA je ovom akcijom razbila lanac koji se bavio krađom identiteta građana BiH, koje su prodavali kriminalcima iz regiona, čime su im omogućavali dobijanje originalnih pasoša BiH.

Lažni pasoši su koštali oko 10.000 eura.
Prijavi grešku


Komentari (44)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...