BiH
0

Podaci o radu tužiteljstava u BiH

FENA
Tužiteljstva u Bosni i Hercegovini su u prošloj godini riješila 24.952 krivične prijave od 43.917 koliko ih je bilo u radu (25.671 zaprimljeno tokom 2007., a 18.246 preneseno iz prethodne godine).

Prema podacima sadržanim u godišnjem izvještaju Visokog tužiteljskog i sudskog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTVBiH), tokom protekle 2007. riješeno je 56,8 posto krivičnih prijava koje su bile u radu u tužiteljstvima.

Pokazatelji se odnose na svih 20 tužiteljstava u BiH - Tužiteljstvo BiH, dva entitetska, 10 kantonalnih i pet okružnih tužiteljstava, te Tužiteljstvo Brčko Distrikta BiH i Specijalno tužiteljstvo pri Okružnom tužiteljstvu Banja Luka.

Najveći broj krivičnih prijava (oko 83 posto) riješen je donošenjem naredbi o provođenju istrage dok je rad na manjem broju prijava okončan naredbama o neprovođenju istrage i na drugi način.

U ukupnom broju pokrenitih istraga prednjače one koje se odnose na opći kriminalitet (27.220), a slijede istrage pokrenute radi privrednog kriminala (1.965), odnosno istrage u vezi s ratnim zločinima (931), što pokazuje da su tužiteljstva u BiH tokom prošle godine bila angažirana na u 30.116 istraga.

Kako se u spomenutom izvještaju navodi, najefikasnije su rješavane istrage iz kategorije krivičnih djela općeg kriminaliteta, što je uvjetovano višim stepenom kompleksnosti istraga kod krivičnih djela ratnih zločina i privrednog kriminala.