Valentin Inzko
0

Podaci o državnoj imovini do početka narednog mjeseca

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Visoki predstavnik/specijalni predstavnik Evropske unije (EU) u BiH Valentin Inzko izjavio je danas u Sarajevu kako očekuje da će podaci o državnoj imovini BiH biti prikupljeni do kraja septembra, odnosno početkom narednog mjeseca, a u skladu s uputom upućenom zemljižnoknjižnim i katastarskim uredima u BiH.

Inzko je to kazao odgovarajući na pitanja novinara nakon posjete Općinskom sudu Sarajevo gdje je prisustvovao sastanku predstavnika ovog i Osnovnog suda Banja Luka na kojem su analizirani rezultati ostvareni u dva najveća suda u BiH, s akcentom na postignuća u sklopu Projekta pravosudne reforme (JRP) koji je realiziran uz potporu kanadske vlade.

Visoki predstavnik je potcrtao kako bh. pravosuđe općenito bilježi pozitivne trendove te ukazao na značaj angažmana domaćih i stranih pravosudnih djelatnika na procesuiranju ratnih zločina kao jednom od ključnih preduvjeta za proces jačanja povjerenja u BiH.

Pozdravio je postignuća ostvarena u okviru saradnje Općinskog suda Sarajevo i Osnovnog suda Banja Luka te pohvalio sarajevski Općinski sud kao prvi sud u BiH koji je OHR-u dostavio podatke u vezi s državnom imovinom.

Obraćajući se sudionicima sastanka, Inzko je izrazio uvjerenje da će i ostali u BiH slijediti primjer Općinskog suda Sarajevo kao jednog od najboljih u regionu, te da će popis državne imovine biti okončan pravovremeno.

Naglašavajući značaj uspostave neovisnog i profesionalnog pravosuđa, visoki predstavnik je kazao kako nema države bez efikasnog pravnog sistema, te da je jačanje vladavine prava uvjet za napredak na drugim poljima.

Usprotivio se neargumentiranim kritikama na račun bh. pravosuđa, uz ocjenu kako se cjelovitom pravosudnom reformom utire put boljem životu bh. građana, a zemlja približava euroatlantskim integracijama.

Inzko je pozvao bh. političare da se dodatno angažiraju na planu reforme pravosuđa, te da doprinesu rješavanju konkretnih problema poput onog koji se tiče nedostatka zatvorskih kapaciteta.

Predsjednici sarajevskog i banjalučkog suda Goran Salihović i Milan Tegeltija, kao i predsjednik Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH (VSTVBiH) Milorad Novković ukazali su na značaj očuvanja neovisnosti pravosuđa u kontekstu uspostave sistema jedinstvenog finansiranja, odnosno budžeta za pravosudne institucije.

Pozvali su predstavnike međunarodne zajednice da i nadalje pružaju potporu bh. pravosuđu kako bi se održali pozitivni trendovi te uspješno okončala započeta reforma.

Sudionicima skupa predstavljen je i JRP, o čemu je govorio direktor Kanada - BiH projekta Andre Samson, kao i KODIFEL-projekt (Konverzija u digitalni format i elektronska obrada zaostalih komunalnih predmeta u Općinskom sudu Sarajevo).

Dosad je u sklopu JRP-a upriličeno sedam sastanaka predstavnika sarajevskog i banjalučkog suda s ciljem unapređenja rada, bržeg i ekonomičnijeg rješavanja predmeta, te poboljšanja usluga, posebno u pogledu postizanja ažurnosti u segmentu zemljišne administracije.