|

Podaci CIA-e: BiH jedna od sedam evropskih država s negativnom migracionom stopom

Podaci CIA-e: BiH jedna od sedam evropskih država s negativnom migracionom stopom
16
Piše: M. N.
11.5.2018. u 17:56
54
komentara
16

dijeljenja
Podaci CIA-e: BiH jedna od sedam evropskih država s negativnom migracionom stopom Odlazak bh. građana u Slovačku (Foto: Velibor Tripić)
Bosna i Hercegovina nalazi se među sedam država koje imaju negativnu stopu migracija, odnosno iz ovih zemalja odlazi više stanovništva nego što se useljava tokom godine.
Podatke je objavila CIA, a odnose na za 2017. godinu i mjere se po stopi na 1.000 stanovnika. Bosna i Hercegovina se nalazi na 119. mjestu s negativnom stopom 0,40.

Utješno je da se iza nas nalazi Makedonija kod koje stopa iznosi -0,50, dok je u Hrvatskoj najgora situacija kada je riječ o zemljama bivše Jugoslavije, jer ima negativnu stopu od 1,70 i nalazi se na 151. mjestu.

Srbija ima jednak broj osoba koje su se doselile i napustile zemlju, dok Slovenija ima pozitivnu stopu od 0,40.

Loša ekonomska i sigurnosna situacija je ono što ljudi iz zemalja bivše Jugoslavije navode kao razlog odlaska, kao i zaposlenje s boljim uvjetima.

Najbolje stanje je na Djevičanskim otocima koji su na prvom mjestu i bilježe veliki broj useljenja sa stopom od 16,50, a slijede Luksemburg, Katar, Kajmanski otoci i Singapur.

Najgore stanje je u Američkoj Samoi koja bilježi najveći procent iseljenja i negativnu stopu od 26,70. Slijede Mikronezija, Liban, Tongo i Portoriko.
Prijavi grešku


Komentari (54)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...