Primjedbe
3

Pod lupom: Zabilježena zloupotreba pomoći pri glasanju na izborima u Trnovu

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Posmatrači Koalicije "Pod lupom" su do 15:00 sati uložili dvije primjedbe na izborni proces na prijevremenim izborima koji se održavaju u općini Trnovo – RS.

U saopćenju ove koalicije se navodi da je riječ o pružanju pomoći pri glasanju glasačima kojima pomoć, po mišljenju posmatrača Koalicije Pod lupom, uopšte nije bila potrebna.

Dodaje se da, prema Izbornom zakonu BiH, pomoć pri glasanju mogu koristiti osobe koje su slijepe, nepismene ili fizički nesposobne.

"Birački odbori na biračkim mjestima Osnovna škola Trnovo (142B001) i Tvornica drveta (142B003) su dopuštali nepotrebnu pomoć pri glasanju u čak 32 slučaja, što sugeriše na organizovanu zloupotrebu s ciljem uticaja na slobodnu volju građana birača. Nakon što su posmatrači uložili primjedbe u Zapisnik o radu biračkog odbora, ova praksa je prestala", navodi se u saopćenju.

Mobilni tim Koalicije "Pod lupom" je do sada obišao sva biračka mjesta, a reaguje i po dojavama o sumnji u pojavu nepravilnosti. Pored navedenog, primjećeno je okupljanje veće grupe osoba ispred biračkih mjesta.

Koalicija poziva građane i građanke ove općine da izađu na izbore. Biračka mjesta se zatvaraju u 19.00 sati.

Građani i građanke opštine Trnovo - RS sve uočene nepravilnosti mogu prijaviti na broj telefona 060 340 4832 – navodi se u saopćenju Koalicije "Pod lupom".