|

Pod lupom: Uvesti institut vanrednih izbora i rokove za formiranje izvršne vlasti

Pod lupom: Uvesti institut vanrednih izbora i rokove za formiranje izvršne vlasti
12
Klix.ba
18.12.2014. u 13:37
0
komentara
12

dijeljenja
1/10 Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
2/10 Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
3/10 Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
4/10 Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
5/10 Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
6/10 Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
7/10 Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
8/10 Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
9/10 Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
10/10 Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Koalicija 'Pod lupom' predstavila je danas na press konferenciji u Sarajevu svoj Finalni izvještaj o nestranačkom posmatranju Opštih izbora 2014. Izvještaj na 40 strana donosi rezultate nadgledanja sveukupnog ambijenta u BiH prije, tokom i nakon izbora, ali i preporuke za izmjenu izbornog zakonodavstva.
Preporuke Koalicije 'Pod lupom' imaju za svrhu ponuditi određena unapređenja izbornog procesa, a nastale su kao rezultat dugoročnog posmatranja svih segmenata izbornog procesa. S jedne strane, preporuke se tiču izmjena ustavnog okvira kojim se omogućava pasivno biračko pravo za sve građane BiH. U pogledu pravnog okvira, odnosno Izbornog zakona BiH, Koalicija ukazuje na potrebu uvođenja instituta vanrednih izbora, kao i rokova za formiranje izvršne vlasti na svim nivoima.

S druge strane, najveći dio preporuka se odnosi na unapređenje i efikasnost samog izbornog procesa u užem smislu: skraćivanje rokova od dana raspisivanja izbora pa do objave konačnih rezultata, unapređenje načina imenovanja i obuka članova u lokalnim izbornima komisijama, pravljenje temeljne promjene u načinu imenovanja i obuka članova biračkih odbora, te sprečavanje 'trgovine' mjestima u biračkim odborima.

Neophodno je usvajanje Kodeksa ponašanja tokom izborne kampanje kojim bi se sprječila zloupotreba javnih resursa. Takođe, neophodno je unaprijediti sistem finansijske kontrole političkih stranaka, ne samo u izbornoj godini. Kada je u pitanju sam izborni dan i proces glasanja i brojanja, predložena su određena rješenja koja treba da smanje prostor za eventualne manipulacije i zloupotrebe.

Kompletan izvještaj možete preuzeti ovdje.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.