{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Pod lupom: Uvesti institut vanrednih izbora i rokove za formiranje izvršne vlasti

18.12.2014. u 13:37
12
0
Pod lupom: Uvesti institut vanrednih izbora i rokove za formiranje izvršne vlasti
12
Koalicija 'Pod lupom' predstavila je danas na press konferenciji u Sarajevu svoj Finalni izvještaj o nestranačkom posmatranju Opštih izbora 2014. Izvještaj na 40 strana donosi rezultate nadgledanja sveukupnog ambijenta u BiH prije, tokom i nakon izbora, ali i preporuke za izmjenu izbornog zakonodavstva.
Preporuke Koalicije 'Pod lupom' imaju za svrhu ponuditi određena unapređenja izbornog procesa, a nastale su kao rezultat dugoročnog posmatranja svih segmenata izbornog procesa. S jedne strane, preporuke se tiču izmjena ustavnog okvira kojim se omogućava pasivno biračko pravo za sve građane BiH. U pogledu pravnog okvira, odnosno Izbornog zakona BiH, Koalicija ukazuje na potrebu uvođenja instituta vanrednih izbora, kao i rokova za formiranje izvršne vlasti na svim nivoima.

S druge strane, najveći dio preporuka se odnosi na unapređenje i efikasnost samog izbornog procesa u užem smislu: skraćivanje rokova od dana raspisivanja izbora pa do objave konačnih rezultata, unapređenje načina imenovanja i obuka članova u lokalnim izbornima komisijama, pravljenje temeljne promjene u načinu imenovanja i obuka članova biračkih odbora, te sprečavanje 'trgovine' mjestima u biračkim odborima.

Neophodno je usvajanje Kodeksa ponašanja tokom izborne kampanje kojim bi se sprječila zloupotreba javnih resursa. Takođe, neophodno je unaprijediti sistem finansijske kontrole političkih stranaka, ne samo u izbornoj godini. Kada je u pitanju sam izborni dan i proces glasanja i brojanja, predložena su određena rješenja koja treba da smanje prostor za eventualne manipulacije i zloupotrebe.

Kompletan izvještaj možete preuzeti ovdje.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: