{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Pod istragom su pojedinci iz Oružanih snaga BiH"

S
14.4.2010. u 22:32
0
7
"Pod istragom su pojedinci iz Oružanih snaga BiH"
0
"Pod istragom su pojedinci iz Oružanih snaga BiH"
Selmo Cikotić (Foto: RFE)
Više pripadnika Oružanih snaga BiH našlo se pod "lupom" Ministarstva odbrane BiH zbog sumnji da su umiješani u trgovinu oružjem i municijom iz BiH, potvrdio je ministar odbrane BiH Selmo Cikotić.
Cikotić za "Večernje novosti" kaže da u ovom trenutku ne može da otkrije više detalja, jer je istraga u toku, ali je poručio da neće biti zaštićenih.

"Istraga, međutim, još nije došla na nivo krivičnih prijava, što ćemo sigurno uraditi, ako dokažemo da su naše sumnje osnovane i da je neko iz Oružanih snaga BiH ozbiljno kršio zakon. Nikoga nećemo da štitimo, niti da prikrivamo imena. U istrazi nema zaštićenih", istakao je Cikotić i dodao da u BiH sada ima oko 30 tona naoružanja koje treba uništiti.

On je potvrdio da je upoznat sa činjenicom da je u BiH u toku nekoliko istraga koje vodi Agencija za istrge i zaštitu (SIPA), usmjerenih na rad domaćih firmi iz BiH, koje su dobijale na tenderima mogućnost uništavanja viška naoružanja.

"Istraga o nelegalnoj prodaji viška oružja kojim su se bavile neke komercijalne firme definitivno ima u BiH. Ali Ministarstvo odbrane, Oružane snage i i Ministarstvo bezbjednosti dobili su odličnu ocjenu stranih supervizora, koji su nadgledali proces uništavanja viška naoružanja", tvrdi Cikotić.

U Zajedničkoj komisiji za odbranu i bezbjednosti parlamenta BiH navode da postoje dokazi da se u preduzećima namjenske industrije u Federaciji BiH samo djelimično uništava naoružanje i da se velika količina prepakuje i preprodaje na crnom tržištu, pišu "Večernje novosti" i navode da bi se zbog ovoga pod istragom mogle naći firme iz FBiH, poput "Pretisa", "Unisa", "Binasa" i "Vitezita".

Vojno-politički analitičar Gostimir Popović kaže da se u BiH preduzeća za uništavanje vojne opreme i municije nalaze pod kontrolom sivih centara moći u BiH, odnosno Sarajeva i bošnjačke političke elite i da se cio posao odrađuje pod velom tajne.

" U BiH se ne zna šta se dešava sa viškom naoružanja. Bilo bi mnogo jednostavnije kad bi Ministarstvo odbrane napravilo inventuru ko šta radi i ko je kome naređivao da uništava oružje i municiju. Inventura bi sigurno spriječila šverc oružjem i municijom, koji je sada na snazi u BiH", smatra Popović.

Popović ističe da je oružje i municija iz BiH izvožena u Gruziju, na Kosovo, Avganistan, Irak, pa čak i Afriku.

"Vrijednost samog naoružanja, osim možda teškog i 'Orkana', nije velika, ali jeste eksploziva i municije. Na tome se zarađuju milioni dolara", tvrdi Popović.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: