Tužilaštvo BiH
0

Pod istragom Dudaković i 21 oficir Petog korpusa

SRNA
Tužilaštvo BiH već četiri godine sprovodi istragu protiv komandanta Petog korpusa Armije BiH Atifa Dudakovića i još 21 oficira osumnjičenih da su počinili ratne zločine u Krajini tokom vojnih operacija kodnih naziva "Sloboda-Tigar 94", "Grmeč 94" i "Sana 95" sprovedenih 1994. i 1995. godine.

U dopuni Naredbe o sprovođenju istrage koju je Tužilaštvo BiH izdalo 29. septembra 2007. godine navodi se da su, osim Dudakovića, za ratne zločine osumnjičeni Mirsad Selmanović, Husnija Avdagić zvani Huska, Senad Šarganović, Hamdija Abdić zvani Tigar i Hamdija Delalić.

"Osumnjičeni su i Sead Jusić, Zijad Nanić, Nijaz Miljković, Amir Avdić, Mirsad Sedić, Ibrahim Nadarević, Sakib Forić i Mirsad Dračić. Tu su i Husein Balagić, Samir Šabić, Zijad Kadić zvani Apica, Tanjfik al Harbi, Agan Elkasović, Nisvet Muratović, Ismet Musić i Abid Kauković", navodi se u Naredbi za istragu koju su potpisali tužilac Milorad Barašin i međunarodni tužilac David Schwendiman.

Selmanović je tada bio načelnik Štaba, a Avdagić načelnik sigurnosti Petog korpusa ARBiH. Šarganović je bio komandant 501, Abdić komandant 502, a Delalić komandant 503. brigade Petog korpusa. Jusić je bio komandant 505, a Nanić načelnik sigurnosti te brigade. Miljković je bio komandant 506, Avdić 510, Sedić 511, Nadarević komandant 517. brigade Petog korpusa, a Forić komandant 17. viteške krajiške brigade Sedmog korpusa ARBiH.

Dračić, Balagić, Šabić, Kadić, Al Harbi, Elkasović, Muratović, Musić i Kauković bili su komandiri, pripadnici specijalnih jedinica, vojnici i stražari u brigadama Petog korpusa. Po Naredbi tužilaca oni su trebali da budu izdvojeni iz ovog spisa, te da za njih budu formirani posebni predmeti. 

Svi osumnjičeni terete se po ukupno 22 tačke koje navode na sumnju da su počinili ratne zločine protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika. Prvih 13 osumnjičenih, komandanti i visoki oficiri Petog korpusa, terete se, između ostalog, za ubistva, uspostavljanje velikog broja zatvora u Krajini i za granatiranje.

Osumnjičeni su za kažnjavanje i zlostavljanje zatvorenih lica, srpskih civila, pripadnika Vojske Republike Srpske, Vojske Republike Srpske Krajine i Narodne odbrane Autonomne pokrajine Zapadna Bosna, od kojih su mnogi ubijeni i nestali.
"Oni su zatvarani u zatvorima u Bihaću u kasarni `Adil Bešić`, u hotelu `Park`, u zatvoru Luke, u zatvoru u policijskoj stanici, u Aeroklubu, u zatvoru Bakšaiš, u zatvoru u fabrici celuloze `Incel`, u prostorijama ispred hotela `Radoč` u Bužimu, u zatvoru `Silos` u Bužimu, u zatvore u auto-servisu `Rad` u Cazinu i u zatvore u vojnom magacinu kod policijske stanice u Bosanskom Petrovcu", navodi se u obrazloženju Naredbe.

Prema nezvaničnim informacijama, Tužilaštvo BiH bi do kraja godine trebalo da podigne optužnicu protiv Dudakovića, ali se još ne zna protiv koga će još biti podignuta optužnica. Do sada je saslušan samo Ibrahim Nadarević, koji je danas poslanik SDA u Parlamentu FBiH.