Turizam u opasnosti
18

"Počiteljski slučaj": Stanovništvo negoduje, investitor ističe da je sve po zakonu

Piše: R. D.
Foto: Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
Već duže vrijeme bh. javnost intrigira "počiteljski slučaj", sukob lokalne zajednice i privatnog investitora koji je kupio poslovne prostore dioničkog društva iz Čapljine "Ugostiteljstvo i turizam".

Investitor Hasan Veledar preko svog pravnog zastupnika brani svoju investiciju, a počiteljska javnost javno negoduje, nezadovoljna vlastitom pozicijom u novonastaloj situaciji, kao i pravnim radnjama iz ranijeg perioda.

Veledar je prije osam godina kupio, kako se navodi, 6.000 metara kvadratnih koji obuhvataju 27 nekretnina za 299.000 KM od "Ugostiteljstvo i turizam" d.d. Čapljina. Sve su pretežno atraktivne lokacije u ovom turističkom biseru. Od tada kreću nesporazumi koji su se usložnjavali, da bi posljednjih mjeseci kulminirali.

Većina investicija u našoj zemlji ima problema u svom "soft landingu", spuštanju na teren i odnosu sa ranijim radnicima, javnošću ili pak državnim aparatom. Problem posebno dolazi do izražaja ako investitora ne prate PR kampanja ili grandiozna očekivanja o stotinama radnih mjesta, milionskom izvozu i ekonomskom blagostanju. Počiteljske nesuglasice posebne posljedice ostavljaju na funkcionisanje turizma, jedine djelatnosti koja u ovom momentu može biti legitimna karta za izlazak iz krize ovog turističkog bisera, a mjesta koje vapi za novim privrednim dešavanjima.

Svega toga ima i u počiteljskom problemu koji nam je pokušala objasniti Jadranka Dizdar, jedna od liderica lokalne zajednice i voditeljica Turističkog društva Počitelj.

Problem u privatizaciji

"Vjerujem da je problem u startu priče u samoj privatizaciji, mislim da je 'privatizirano' i nešto što nije bilo vlasništvo UIT Čapljina. Znam da investitor sada ima problema da stvari uknjiži na svoje ime te da su u toku sudski sporovi u vezi s tim", kazala nam je Dizdar.

Dizdar posebno problematizira pitanje dostupnosti počiteljskog hamama koji je nacionalni spomenik te da je njegovo današnje stanje nedopustivo.

Drugi, koji ne žele pred diktafon ili kameru, investitoru zamjeraju ograničavanje kretanja lokalnom stanovništvu, ali i brojnim stranim turistima, blokiranje pristupa velikom parkingu, kao i dosta toga u narušenoj komunikaciji između jedne i druge strane.

Sve po zakonu

Investitor u rukama drži papire i poručuje da je sve do sada urađeno po slovu zakona.

"Kao advokat Hasana Veledara iz Počitelja odbacujem bilo kakve tvrdnje da je moj klijent ograničio kretanje u Starom gradu u Počitelju. Naime, samo kretanje kroz Stari grad su ograničenile osobe koje bez odobrenja prodaju na tezgama razne proizvode duž cijelog puta od ulaza u grad do džamije, a posebno bespravno sagrađen ugostiteljski objekt na samom ulazu u grad koji je inspekcija već jednom uklonila, a koji je u vlasništvu izvjesnog Boškaila", kazao nam je Sanel Nezirić, pravni zastupnik investitora Veledara.

Nezirić još kaže kako je betonske žardinjere postavio Veledar radi zaštite svog zemljišta od neovlaštenog i nepravilnog parkiranja uz sami magistralni put jer je na taj način ugrožavan i parking prostor, ali i sigurnost puta M-17.

Turizam ne trpi svađe

"Povodom toga uprava za inspekcijske poslove je donijela rješenje kojim je Cestama FBiH naloženo da urede ulaz u sam grad Počitelj i postave zaštitnu ogradu kojom će se u konačnici riješiti problem ulaza u nacionalni spomenik i izlaza iz njega", dodaje advokat.

Hasan Veledar je sve nekretnine u Počitelju stekao na zakonit način, kazao nam je njegov pravni zastupnik, a uz svoj odgovor je priložio i inspekcijsko rješenje vezano za naloženo ograđivanje prostora uz magistralnu cestu.

Bez obzira na to što cilj ovog teksta nije da sudi ili presuđuje, već pojasni pozicije obje strane, smatramo da bi većina počiteljskih problema bila riješena da je više spremnosti na kompromis i želje da se kroz razgovor nesuglasice privedu kraju, naravno uz jasan stav države da li je sve do sada urađeno po zakonu. Turizam ne trpi svađe i povišene tonove, traži osmijeh i širom otvorene ruke, a ako toga nema svi će ostati praznih kasa.