{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Počitelj: Mještani protiv nacrta regulacijskog plana

F
16.1.2014. u 13:28
29
2
Počitelj: Mještani protiv nacrta regulacijskog plana
29
Počitelj: Mještani protiv nacrta regulacijskog plana
Prilikom izrade prednacrta i nacrta regulacijskog plana za Počitelj, koji je i prihvaćen u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije, firma “Eco plan” niti je obavijestila niti konsultirala lokalnu zajednicu, što je morala učiniti s obzirom na to da je BiH potpisnica konvencije o značaju naslijeđa za društvo, saopćeno je iz Udruženja građana "Počitelj".
"Tokom te javne rasprave o regulacijskom planu održane u Čapljini svi mještani Počitelja, uglavnom Bošnjaci, došli su sa jednoglasnim zahtjevima i primjedbama koji se mogu sumarizirati:

"Po ovom regulacionom planu Stari Grad Počitelj ograničava se na znatno manji broj kuća u odnosu na doba Evlije Čelebije a pogotovo puno manji u odnosu na doba punog uspona grada iz 18 vijeka što Bošnjaci povratnici u Počitelj doživljavaju kao direktan udar na njihovu egzistenciju. S obzirom na to da je cio grad nastao na stijenama to se nisu ni pravili temelji kuća tako da prilikom obrušavanja nije ostajao ni trag istih. Kamenje se vremenom raznosilo za druge namjene i sada niko ne može sa preciznošću utvrditi koliko je bilo kuća ali se zna da sadašnji broj kuća i nešto ruševina je smiješna brojka u odnosu na brojku iz doba punog procvata grada.

Sadašnji broj nikako ne može omogućiti stavljanje Starog Grada u imalo ozbiljnu hotelsko-ugostiteljsku funkciju. A mještani sve svoje nade za zaposlenje vide u oživljavanju turizma na bazi hotelsko-ugostiteljskih usluga jer od par ili nijedne KM što ostane od turiste koji samo prođe kroz Stari Grad ne može se osigurati nikakva perspektiva.

Tokom rasprave mještani su insistirali na pravu da se Počitelju omogući razvijanje i oživljavanje po uzoru na dobre primjere iz regije i Evrope u kojim je dobro kombinirana kulturna baština i turističko-smještajne djelatnosti, a u zadnje vrijeme istim pravcem idu i promjene u staroj jezgri Mostara i Blagaja koja su omogućila otvaranja novih radnih mjesta. Sanković je ustvrdila da je to nemoguće te da se Počitelj samo može regulisati u smislu grada - muzeja, što su mještani okarakterizirali kao 'grad duhova umjesto grada punog života'.

Ovim istim planom predviđa se rušenje nekoliko kioska za prodaju voća i povrća smještenih u blizini magistralnog puta i pravljenje parkinga. Od ovih kioska zavisi kora hljeba više familija, a u isto vrijeme se dozvoljava betonski križ napravljen 1996 godine i smješten na mjestu koje je prije rata služilo kao parking i nalazi se desetak metara od spomenutih kioska. Smještanje i dozvoljavanje križa uz sam magistralni put u naselju gdje gotovo isključivo žive Bošnjaci vidi se kao inat a nikako kao izraz vjere.

Planom se predviđa zabrana gradnje kuća u Donjem i Gornjem Polju iako su kuće na ovom području gradjenje zadnjih 60-tak godina i dobijale su građevinske dozvole za vrijeme bivšeg sistema. Mještani traže da se obadva Polja označe građevinskim zemljištem a da se iznađu tehnološka rješenja koja mogu osigurati zaštitu od eventualnih poplava.

S obzirom na to da se planom ne predviđa pravljenje kanalizacije, javne rasvjete i mreže za vodosnabdijevanje insistira se da se i ove usluge unesu u plan. Sva novonastala naselja za Hrvate iz srednje Bosne imaju već odavno istu infrastrukturu.

Stavljena je primjedba na nacionalni sastav tima koji je pravio regulacioni plan s obzirom da je od 7-8 članova istog samo jedna osoba bila bošnjačke nacionalnosti a pri tome se regulisalo područje gdje gotovo jednonacionalno žive Bošnjaci. Ovo u nekom drugom društvu i drugom vremenu ne bi, možda, ni bilo sporno ali poznavajući izvjesne činjenica o glavnim autorima plana to se pitanje nameće kao i jedno od najbitnijih".

Kako stoji u saopćenju Udruženja građana Počitelja, "ukoliko se primjedbe lokalne zajednice uvaže i na osnovu njih napravi ozbiljna studija ekonomskog razvoja Počitelja i okoline koristeći izuzetnu ljepotu kulturno-historijskog i prirodnog nasljeđa to će omogućiti opstanak i prosperitet lokalne zajednice ali biti i ponos i prezentacija bosanskohercegovačke kulture prema svijetu".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: