Novo Sarajevo
7

Počinju radovi na povećanju energetske efikasnosti OŠ Hrasno

Klix.ba
Načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo i Sukhrob Khoshmukhamedov, zamjenik rezidentne predstavnice UNDP-a u BiH 12. jula 2017. godine potpisali su Ugovor za izvođenje radova na povećanju energetske efikasnosti na objektu Osnovne škole Hrasno.

Radovi će se izvoditi u okviru UNDP BiH projekta “Zeleni ekonomski razvoj“ koji finansira Vlada Švedske i Fond za zaštitu okoliša Federacije BiH, a općina Novo Sarajevo je odlučila da pomogne realizaciju ovog projekta na objektu Osnovne škole Hrasno zajedno sa Ministarstvom prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo.

U svom obraćanju općinski načelnik Nedžad Koldžo istakao je da se radi o jednom jako važnom projektu posebno zbog činjenice da je objekat OŠ Hrasno koju pohađa više od 700 učenika zbog starosti dotrajao, tako da je ova sanacija neophodna.

"Analizirajući stanje objekata osnovnih škola na području Općine Novo Sarajevo utvrđeno je da je objekat ove škole jedan od najstarijih. Općina je preuzela na sebe obavezu i izradila projektnu dokumentaciju i provela Energetski audit što je neophodno prilikom apliciranja na projekat UNDP-a BIH 'Zeleni ekonomski razvoj' koji finansira Vlada Švedske", istakao je načelnik Koldžo te dodao da će Općina Novo Sarajevo sufinansirati utopljavanje objekta OŠ Hrasno u iznosu od 140.180 KM.

"Pored osiguranja boljih uslova za učenike i profesore OŠ Hrasno projekat Energetske efikasnosti doprinosi i drugim koristima za lokalnu zajednicu, koje se ogledaju kroz zapošljavanje domaće radne snage, smanjenje troškova javnih objekata i boljeg kvaliteta zraka. Kroz UNDP-ov projekt Zeleni ekonomski razvoj, kojeg finansira Vlada Švedske i entitetski fondovi za zaštitu okoliša do sada je utopljeno 86 javnih objekata i kreirano preko 800 zelenih radnih mjsta u BiH“, naglasio je Sukhrob Khoshmukhamedov, zamjenik rezidentne predstavnice UNDP-a.

Potpisivanju Ugovora prisustvovali su i predstavnici OŠ Hrasno koji su se tom prilikom zahvalili Ministarstvu prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo, Općini Novo Sarajevo i donatorima.

Predviđeno je da se u okviru radova za povećanje energijske efikasnosti na objektu OŠ Hrasno izvrši popravak oštećene krovne konstrukcije uz postavljanje termoizolacije, zamjeni fasadna stolarija, izradi termička fasada i ugrade termostatski ventili.

Projekat ukupne vrijednosti 459.975 KM finansirat će Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo u iznosu od 166.715 KM ( 36%), UNDP BiH i Vlada Švedske u vrijednosti od 153.715 KM (34%), te Općine Novo Sarajevo u vrijednosti od 140.180 KM (30%).

Procedura izbora izvođača radova, kao i izvođenje radova bit će provedeno putem UNDP BiH.