Osigurane plate
10

Počinju javni radovi u Goraždu: Posao za 30 osoba u naredna četiri mjeseca

Piše: E. A.
Goražde (Foto: Klix.ba)
Goražde (Foto: Klix.ba)
Trideset osoba sa evidencije Službe za zapošljavanje BPK Goražde u naredna četiri mjeseca bit će angažovano na javnim radovima na području općine Goražde. Oni su potpisali ugovore o radu na određeno vrijeme u okviru projekta ekonomskog osnaživanja najugroženije populacije kroz javne radove.

Za korisnike su osigurane minimalne plate na nivou Federacije, sredstva za penzijsko i zdravstveno osiguranje, te topli obrok i prijevoz.

Porodici Džafera Bungura ovaj posao znači i koliko toliko sigurnu egzistenciju bar u naredna četiri mjeseca.

"Mnogo mi znači, nas je petero, supruga i troje djece, a ja sam nazaposlen. Dobro je eto da nam ide i radni staž", ističe Bungur.

Kroz program javnih radova planirano je uređenje i čišćenje vodotoka, lokalnih i nekategorisanih puteva, divljih deponija i održavanje naseljenih mjesta na području općine Goražde. Ukupna vrijednost projekata za područje Općine Goražde iznosi oko 100.000 KM, od čega Općina Goražde sufinansira 25.000 KM.

''Ovaj projekat provodimo zajedno sa UNDP-om i Službom za zapošljavanje BPK i obuhvata 30 osoba iz osjetljivih kategorija koje su nezaposlene. Njihova obaveza će biti da u radnim grupama daju doprinos u sklopu radova koji su pripremljeni putem Službe za prostorno uređenje, stambeno-komunalne poslove i raseljena lica. Zahvaljujući projektu zaposlićemo nezaposlene ljude, posebno iz socijalno osjetljivih kategorija i mislim da je projekat opravdan s te strane, kao i s druge strane jer su nam potrebni radovi posebno kada je u pitanju uređenje obala rijeke Drine, uređenje puteva itd. Na javni poziv se prijavilo oko 90 osoba, komisija je provela proceduru, bilo je i nekoliko žalbi ali sve je bilo javno i transparentno i oni već od danas počinju raditi", kazao je Muhamed Ramović, načelnik općine Goražde.