BiH
0

Počinju javne rasprave o prednacrtu zakona o vinu FBiH

FENA
Prva stručna rasprava o Prednacrtu zakona o vinu FBiH, kojeg je pripremilo Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, bit će održana u utorak, 15. februara u Privrednoj komori FBiH u Sarajevu.

"Čekajući krovni, državni zakon, Federalno ministarstvo poljoprivrede izradilo je Prednacrt zakona o vinu FBiH, a prije nego što ode na Vladu organizirat ćemo rasprave. Prema dosadašnjim naznakama, vinari se raduju tom zakonu", rečeno je Feni u Informativnoj službi Ministarstva.

Tim zakonom uređuju se proizvodnja, prerada, kvalitet i promet grožđa vinskih sorti plemenite loze "Vitis vinifera", proizvodnja, prerada, kvaliteta i promet vina i drugih proizvoda od grožđa i vina koji se koriste u proizvodnji vina, kao i označavanje vina s geografskim porijeklom.

Također, uredit će se razvrstavanje vina i norme kvaliteta, nadležnosti u provedbi samog zakona, nadzor nad provedbom zakona te druga pitanja od značaja za grožđe, vino i druge proizvode od grožđa i vina koji se koriste u proizvodnji vina.

BiH, međutim, trenutno nema državni zakon o vinu. Prije tri godine donesen je Zakon o vinu, rakiji i drugim proizvodima od grožđa, ali je prilikom izrade podzakonskih akata ustanovljeno da je više od polovine njegovih članova neprovodivo u praksi i taj zakon je stavljen ad acta.

Vijeće ministara BiH je prošle godine utvrdilo prijedlog novog državnog zakona o vinima, rakiji i drugim proizvodima od grožđa i vina, ali njegovo razmatranje i usvajanje u Parlamentu čeka novu vlast.