BiH
0

Počinju dani Beča u Sarajevu

Sarajevo-x.com
U srijedu, 25. aprila, zvanično počinje manifestacija "Dani Beča u Sarajevu". Prvoga dana manifestacije na trgu ispred katedrale sa početkom u 19:30h održaće se ulični performans klasične muzike na "bini Belvedere“, gdje će u istorijskim kostimima biti predstavljeni karakteristicni bečki dvorski plesovi.

Sutradan, u četvrtak, 26.4., će u galeriji Collegium artisticum biti otvorena izložba fotografija "Slike Bečlija" i "Slike Beča" iz kolekcije savremene austrijske umjetnosti "Muzeja po pozivu" ("Museum auf Abruf"). Sa početkom u 20 h, u Domu Vojske FBiH će se održati koncert bečkog orkestra "Johann Strauß" koji okupljaju najbolje muzičare bečkih orkestara, a čiji prihod će biti izdvojeni u humanitarne svrhe. Orkestar vodi glavni violinista Alfred Pfleger iz "Vereinigte Bühnen Wien", a kao solisti će nastupiti Donna Durnshirn i Peter Edelmann.

U četvrtak će se u 10 h gradskoj upravi održati prvi od ukupno pet stručnih simpozija i radionica, gdje će stručnjacima i službenicima gradske, kantonalne i opštinskih administracija bečki stručnjaci predstaviti svoj model gradske uprave na radionici "Moderno upravljanje, personalni menadžment, obuka i usavršavanje saradnika u gradskoj upravi". U petak u 10 h će Služba za press i informisanje (PID) grada Beča održati radionicu "Interni i eksterni gradski marketing". Za eksterni marketing grada Beča zaslužna je Služba za press i informisanje, koja na jedinstven način prezentira grad Beč u inostranstvu, a koja je za svoj rad prošle godine nagrađena međunarodno renomiranom nagradom za medije "Erasmus EuroMedia Award 2006".

Maj/juni:

Za mjesec maj planirana su još tri stručna simpozija i radionice: "Urbani razvoj i historijsko naslijeđe", "Struktura i modeli organizacije komunalnih preduzeća" te "Sigurnost i zaštita od katastrofa", s ciljem uspostavljanja čvršće saradnje domaćih sa stručnjacima relevantnih bečkih institucija.

Na programu kulturnog dijela manifestacije nalaze se još dva koncerta. Džez koncert "Klaus Paier Trio" u CDA 9.maja u 20 h i koncert klasične muzike 23.maja u Bošnjačkom institutu. Promocija književne zbirke "Svijet o kojem pišem" 18 austrijskih autora na bosanskom jeziku održaće se 8.juna u galeriji Collegium artisticum.

Za djecu od 6-12 godina ce na Akademiji likovnih umjetnosti od 7.-12.maja biti otvoren djeciji atelje "Maskenbal za djecu"

Privredna prezentacija Trgovinskog odjela Ambasade Republike Austrije planirana je za 23.maj.

Poslije Sarajeva grad Beč planira za ovu godinu svoju prezentaciju kroz sličnu ili istu kulturno-privrednu manifestaciju u Berlinu i Dubaiju.