{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Počinje vegetacijska sanacija na Trebeviću

F
6.3.2007. u 13:17
0
0
Počinje vegetacijska sanacija na Trebeviću
0
Počinje vegetacijska sanacija na Trebeviću
Predstavnici Općine Stari Grad, preduzeća «Sarajevošume» i Šumarskog fakulteta Sarajevo danas su označili početak realizacije Projekta vegetacijske sanacije goleti na lokalitetu Vidikovac na Trebeviću.
Područje Trebevića je u neposrednoj blizini grada Sarajeva i bilo je omiljeno izletište zbog bogatstva prirode, visokih šuma, čistog zraka, staza za rekreaciju, zimskih sportova. U ratnom periodu Trebević je pretrpio značajnu devastaciju prirodnih vrijednosti sječom stabala, mehaničkim oštećenjima i miniranjem velikih površina u zoni razgraničenja.

U postratnom periodu urađeno je dosta na sanciji ratnih šteta uređenjem visokih šuma i šumskih kultura, te vegatacijskom sancijom.

Općina Stari Grad, Gradska uprava Sarajevo, Kantonalana uprava za šumarstvo, «Sarajevošume» d.o.o. i pojedine međunarodne organizacije zajedničkim su aktivnostima na području Trebevića već izvršile pripremu terena, pošumljavanje goleti, te uredili trim stazu za rekreaciju stanovništva.

Vegetacijska sanacija Trebevića, kako je istaknuto, realizira se u okviru globalnog programa podizanja i očuvanja zelenog pojasa oko Sarajeva (radi proizvodnje kisika, prečiščavanja zraka i vode, sprječavanja nastanka klizišta, pružanja uvjeta za rekreaciju stanovništva, očuvanje biljnih i životinjskih vrsta) i njegova realizacija će trajati nekoliko godina.

Uz te aktivnisti, te deminiranje površina u okolini Vidikovca trebaju se stvoriti uvjeti da Trebević ponovno postane glavno izletište Sarajlija.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: