{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Počinje vegetacijska sanacija na Trebeviću

F
6.3.2007. u 13:17
0
0
Počinje vegetacijska sanacija na Trebeviću
0
Počinje vegetacijska sanacija na Trebeviću
Predstavnici Općine Stari Grad, preduzeća «Sarajevošume» i Šumarskog fakulteta Sarajevo danas su označili početak realizacije Projekta vegetacijske sanacije goleti na lokalitetu Vidikovac na Trebeviću.
Područje Trebevića je u neposrednoj blizini grada Sarajeva i bilo je omiljeno izletište zbog bogatstva prirode, visokih šuma, čistog zraka, staza za rekreaciju, zimskih sportova. U ratnom periodu Trebević je pretrpio značajnu devastaciju prirodnih vrijednosti sječom stabala, mehaničkim oštećenjima i miniranjem velikih površina u zoni razgraničenja.

U postratnom periodu urađeno je dosta na sanciji ratnih šteta uređenjem visokih šuma i šumskih kultura, te vegatacijskom sancijom.

Općina Stari Grad, Gradska uprava Sarajevo, Kantonalana uprava za šumarstvo, «Sarajevošume» d.o.o. i pojedine međunarodne organizacije zajedničkim su aktivnostima na području Trebevića već izvršile pripremu terena, pošumljavanje goleti, te uredili trim stazu za rekreaciju stanovništva.

Vegetacijska sanacija Trebevića, kako je istaknuto, realizira se u okviru globalnog programa podizanja i očuvanja zelenog pojasa oko Sarajeva (radi proizvodnje kisika, prečiščavanja zraka i vode, sprječavanja nastanka klizišta, pružanja uvjeta za rekreaciju stanovništva, očuvanje biljnih i životinjskih vrsta) i njegova realizacija će trajati nekoliko godina.

Uz te aktivnisti, te deminiranje površina u okolini Vidikovca trebaju se stvoriti uvjeti da Trebević ponovno postane glavno izletište Sarajlija.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: