Akcija za vikend
0

Počinje testiranje vozača na narkotike u KS

Piše: A. Karadža
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Do kraja sedmice bi u Kantonu Sarajevo trebalo početi testiranje vozača na narkotike, potvrdio je za Sarajevo-x.com Željko Klisara, viši inspektor Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

Klisara je rekao da su u toku pripreme za početak testiranja, koje bi trebalo uslijediti do kraja sedmice. MUP KS će navjerovatnije za vikend provesti akciju testiranja vozača na narkotike.

Test na pet vrsta droge

"Potrebno je obučiti policajce za rukovanje testerima te zaključiti ugovor sa ovlaštenom laboratorijom, koja će raditi analizu krvi vozača ukoliko odbije raditi testiranje na mjestu događaja", rekao je Klisara za Sarajevo-x.com.

Vozači će u Kantonu Sarajevo biti testirani na pet najzastupljenijih droga.

"Vozače ćemo testirati na amfetamine, metamorfine, marihuanu, kokain i benzodiazepine", rekao je Klisara za naš portal.

Test će se raditi na uzorku uzete pljuvačke. Tester će biti utrljan na oba obraza sa unutrašnje strane od 15 do 20 puta, nakon čega će biti stavljen ispod jezika vozača oko 30 sekundi kako bi prikupio pljuvačku.

Rezultat može biti očitan nakon pet minuta. Na testeru postoji pet linija i ako jedna od njih nedostaje, to znači da je vozač pozitivan na neki od narkotika. Na testeru mora biti zastupljena i kontrolna linija bez koje test nije valjan.

Kako nam je pojasnio Klisara, vozač može odbiti testiranje, ali će se onda smatrati da je pozitivan na korištenje narkotika. Ima pravo i na testiranje uzorka krvi, ali tada u slučaju pozitivnog rezultata snosi troškove testiranja, koje iznosi 150 KM.

Zaokruživanje ciklusa

Kazne za vozače pod utjecajem narkotika iznose od 100 do 300 KM, zaštitna mjera zabrane upravljanja automobilom od jednog do četiri mjeseca te dva kaznena boda.

Vožnja pod utjecajem narkotika predstavljala je problem za sigurnost saobraćaja u KS, ali policija nije imala mogućnost dokumentovati takve slučaje.

"Dešavalo se da se osoba ne ponaša 'normalno', alkotest je negativan, a mi smo bili onemogućeni dokazati korištenje narkotika", rekao je inspektor.

Kako je rekao Klisara, na ovaj će način biti zaokružen ciklus testiranja vozača na nedozvoljene supstance u Kantonu Sarajevo.