Potpisan sporazum
0

Počinje saradnja univerziteta u Sarajevu i Istanbulu

FENA
Uoči današnjeg potpisivanja sporazuma o saradnji Univerziteta u Sarajevu i Univerziteta u Istanbulu, predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Denis Zvizdić kao i predstavnici političkih partija u Skupštini KS-a ugostili su danas delegaciju Univerziteta u Istanbulu.

"Obrazovanje smatramo najvažnijim strateškim opredjeljenjem i našim važnim razvojnim resursom. Tradiciju visokoškolskog obrazovanja, kako vjerskog tako i svjetovnog, baštinimo od sredine 15. stoljeća. Sarajevski univerzitet, koji ove godine obilježava 60 godina, školuje 48.000 studenata, a studenti stiču znanja i na privatnim fakultetima u Sarajevu. Sporazum o saradnji na nivou naših univerziteta smatramo zajedničkom mogućnosti realizacije i kandidiranja projekata i prema Evropskoj uniji. Mi smo administrativno, organizaciono, naučno i stručno osposobljeni da budemo vaš partner od čega će studenti i profesori imati najviše koristi", naglasio je Zvizdić.

Sporazum koji će danas biti potpisan u Rektoratu Univerziteta u Sarajevu podrazumijeva direktnu saradnju između fakulteta i istraživačkih instituta Univerziteta u Sarajevu i Univerziteta u Istanbulu i akademsku razmjenu te zajedničko učešće u programu ERASMUS i drugim EU programima, saopćeno je iz Pres-službe KS-a.