BiH
53

Počinje sanacija krovova i fasada zgrada u pet novogradskih naselja

Klix.ba
Načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić i direktor firme "Unigradnja“ Mustafa Duraković, potpisali su danas u zgradi Općine ugovor o izvođenju nužnih popravki na zajedničkim dijelovima zgrada na području Novog Grada.

Radi se o djelimičnoj i potpunoj sanaciji krovova, sanaciji balkona, odnosno bočnih dijelova zgrada, kao i intervencijama na fasadama zgrada.

"Kada je u pitanju ulaganje u sanaciju krovova u općini Novi Grad, ranije smo imali problem da nakon završetka sanacije, krov ponovo prokišnjava. Ovog puta radili smo predmjer radova na drugačiji način, jer predmjer radova koji smo ranije dobijali od upravitelja zgrada nije bio adekvatan i zbog toga se dešavalo da sanirani krovovi ponovo prokišnjavaju. Nadam se da takav problem više nećemo imati. Općina Novi Grad u ovoj godini je izdvojila 400. 000 maraka za potrebe sanacija krovova i fasada na teritoriji općine. Obzirom da je javna nabavka proizvela cijenu manju od izdvojenih sredstava, uštedjeli smo oko 100. 000 KM, koje će također biti uložene u dodatne sanacije krovova stambenih zgrada. Imamo mnogo zahtjeva za sanacijama oštećenih fasada i od rata i od dotrajalosti.Trudimo se ulagati tamo gdje imamo najveću potrebu i u skladu sa budžetskim sredstvima”, kazao je načelnik Efendić.

Dodao je da će ovim ugovorom biti obuhvaćena sanacija zgrada na Dobrinji, Alipašinom Polju, Čengić Vili, Otoci i u Briješću.

“Najveći dio sanacija odnosi se na ratne štete, a manji dio zbog dotrajalosti. Naručili smo projektovanje sanacije zgrada u ulici Semira Frašte u B fazi Alipašinog Polja. Tu imamo velika oštećenja od ratnih dejstava", naveo je načelnik Efendić.

Direktor "Unigradnje“ Mustafe Durakovića rekao je da ova firma ima iskustva sa ovakvom vrstom posla.

"Trudit ćemo se da i ovaj ugovor uradimo kvalitetno i korektno i u što kraćem roku. Općina Novi Grad pomaže i pazi svoje građane, a nama izvođačima dala je šansu i povjerenje i to ćemo opravdati", poručio je Duraković.

Sanacija krova radit će se na objektima u ulicama Branka Mikulića 5,Trg ZAVNOBiH-a 1, Omera Hajma 3 i 4, Gradačačka 3, Trg zlatnih ljiljana 16, Emila Zole 8, Bračanska 11, Gradačačka 35, Rejhana Demirdžića 4, Geteova 11, Omera Hajma 6, Omera Hajma 2, Gradačačka 106, Trg ZAVNOBiH-a 23, Omera Dolovčića 4 i Omladinskih radnih brigada 12. Sanacija greda na balkonima i dijelova fasada radit će se na zgradama u ulicama: Trg djece Dobrinje 15, Trg djece Dobrinje 17, Trg djece Dobrinje 19, Trg djece Dobrinje 21, a u ulici Franje Kluza 6 bit će saniran haustor.