Odobren Nacrt zakona
0

Počinje revizija 110.000 boraca i invalida u FBiH

FENA
Parlament FBiH
Parlament FBiH
Većina poslanika Predstavničkog doma Federalnog parlamenta odobrila je danas u Sarajevu Nacrt zakona o reviziji korisnika boračko-invalidskih prava u Federaciji.

Taj tekst čiji je cilj da dalje osujeti slučajeve nezakonitih korišćenja boračko-invalidskih naknada najavljuje reviziju vojne i medicinske dokumentacije na osnovu koje su korisnici dokazivali svoje učešće u odbrambenim jedinicima tokom proteklog rata u BiH ili pak invaliditet zadobiven u vojsci.

Za provjeru dokumentacije, na osnovu predloženog zakona, bit će zaduženi odgovarajući revizorski timovi a za inspekciju nad radom tih ekipa, inspektorat na nivou Federacije.

Federalni poslanici uglavnom se slažu da ne treba revidirati uvjerenja najtežih ratnih vojnih invalida.

Federalni ministar za boračka pitanja Zahid Crnkić rekao je da će reviziji podlijegati oko 110.000 korisnika. On očekuje da za tako obiman proces treba najmanje godina dana ili godina i po.

Ministar ističe da je među falsifikatorima najviše onih koji su "učešće" u odbrambenim jedinicama dokazivali na osnovu izjava dvaju svjedoka ili na osnovu potvrda boračkih udruženja.

Crnkić je kazao parlamentarcima da će ovoj kategoriji privremeno biti obustavljene sadašnje naknade, a nakon revizije bit će nastavljene onima čije tvrdnje nisu bile lažne.

Tokom diskusija o budućem zakonu, poslanik Ismet Osmanović je kazao da u daljnjoj proceduri treba dodati odredbe o krivičnoj, a ne samo prekršajnoj odgovornosti svih koji su doprinijeli da pojedinci na osnovu falsificiranih uvjerenja i podataka ostvare prava na boračko-invalidska davanja iz federalnog budžeta.

Iz izlaganja poslanice Slavice Josipović koja je rekla da su u ovom slučaju stavovi HDZ-a BiH i HDZ-a 1990 ujednačeni, proizilazi da treba obratiti pažnju na to da pripadnici Hrvatskog vijeća obrane ne budu zakinuti u budućem procesu revizije. Poslanici iz ovih stranaka s hrvatskim predznakom sugerirali su nacionalni paritet u revizorskim timovima.

Mada se parlamentarci u pincipu slažu da je revizija neophodna da bi bili osujećeni lažni korisnici, neki smatraju da je zakon koncipiran tako da će u skladu s našim mentalitetom efekti njegove buduće primjene biti prema principu "tresla se gora, rodio se miš".

Nakon okončanja ove tačke dnevnog reda, sjednica Predstavničkog doma je nastavljena otvaranjem rasprave o nacrtu kojim treba izmijeniti Zakon o igrama na sreću.