{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Počinje rekonstrukcija starog vratničkog grada

F
10.5.2006. u 15:07
0
0
Počinje rekonstrukcija starog vratničkog grada
0
Počinje rekonstrukcija starog vratničkog grada
Sanacija i restauracija kapi kula Širokac i Ploča te vratničkog bedema koji ih povezuje trebala bi biti završena do kraja septembra. Ove kapi kule i bedem su u kompleksu šehidskog spomen-mezarja Kovači i činit će muzej agresije i genocida. Obje kule od 1963. zaštićeni su spomenici kulturno-historijskog naslijeđa KS-a.
Riječ je o prvom građevinskom projektu na Memorijalnom centru Kovači te ujedno i prvoj rekonstrukciji i sanaciji Starog vratničkog grada i gradskog jezgra.

To je novinarima danas saopćio direktor Fonda Kantona Sarajevo za izgradnju i očuvanje grobalja šehida i poginulih boraca Emir Zlatar, prilikom obilaska ovih objekata.

Radovi se izvode pod nadzorom Zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Kantona Sarajevo, a izvodi ih preduzeće "Klesar". Vrijednost projekta je oko 581.000 KM, a novac je osigurao Kanton Sarajevo, zatim Vlada Federacije BiH, Grad Sarajevo te gradske općine.

Predviđeno je da kompleks postane i vrijedna turistička destinacija. U obje će kule i bedemu biti smještene muzejske postavke posvećene agresiji na BiH i genocide. U jednoj kuli će biti smještena muzejska postavka posvećena prvom predsjedniku BiH rahmetli Aliji Izetbegoviću, a u drugoj postavka posvećena bosanskom vojniku. Duž zatvorenog bedemskog hodnika bit će izložena dokumentacija koja svjedoči o tome da je na BiH izvršena agresija.

U projekat su uključeni i Istorijski muzej BiH, Muzej Grada Sarajeva te Institut za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava.

Autorica projekta Nermina Mujezinović kazala je da su u kompleks uključeni i servisni sadržaji, među kojima infodesk (recepcija) te kafeterija.

Cilj je, dodala je ona, da kompleks predstavlja dio cjelokupne muzejske postavke.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li političari Krivični zakon FBiH mijenjaju da bi zaštitili svoje pozicije?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: