BiH
0

Počinje rekonstrukcija starog vratničkog grada

FENA
Sanacija i restauracija kapi kula Širokac i Ploča te vratničkog bedema koji ih povezuje trebala bi biti završena do kraja septembra. Ove kapi kule i bedem su u kompleksu šehidskog spomen-mezarja Kovači i činit će muzej agresije i genocida. Obje kule od 1963. zaštićeni su spomenici kulturno-historijskog naslijeđa KS-a.

Riječ je o prvom građevinskom projektu na Memorijalnom centru Kovači te ujedno i prvoj rekonstrukciji i sanaciji Starog vratničkog grada i gradskog jezgra.

To je novinarima danas saopćio direktor Fonda Kantona Sarajevo za izgradnju i očuvanje grobalja šehida i poginulih boraca Emir Zlatar, prilikom obilaska ovih objekata.

Radovi se izvode pod nadzorom Zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Kantona Sarajevo, a izvodi ih preduzeće "Klesar". Vrijednost projekta je oko 581.000 KM, a novac je osigurao Kanton Sarajevo, zatim Vlada Federacije BiH, Grad Sarajevo te gradske općine.

Predviđeno je da kompleks postane i vrijedna turistička destinacija. U obje će kule i bedemu biti smještene muzejske postavke posvećene agresiji na BiH i genocide. U jednoj kuli će biti smještena muzejska postavka posvećena prvom predsjedniku BiH rahmetli Aliji Izetbegoviću, a u drugoj postavka posvećena bosanskom vojniku. Duž zatvorenog bedemskog hodnika bit će izložena dokumentacija koja svjedoči o tome da je na BiH izvršena agresija.

U projekat su uključeni i Istorijski muzej BiH, Muzej Grada Sarajeva te Institut za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava.

Autorica projekta Nermina Mujezinović kazala je da su u kompleks uključeni i servisni sadržaji, među kojima infodesk (recepcija) te kafeterija.

Cilj je, dodala je ona, da kompleks predstavlja dio cjelokupne muzejske postavke.