Općina Novi Grad
0

Počinje rekonstrukcija krova sportske sale u Petoj gimnaziji i Gimnaziji Dobrinja u Sarajevu

V. K.
Načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić i direktor firme "Bersia" Sarajevo Anes Bečarević, potpisali su danas ugovor za izvođenje radova na rekonstrukciji krova sportske sale u Petoj gimnaziji i Gimnaziji Dobrinja, čime su se stekli uslovi za uvođenje izvođača radova u posao.

Potpisivanje ugovora upriličeno je u Petoj gimnaziji, uz prisustvo direktorice škole Denize Tokalija i direktorice Gimazije Dobrinja Sanele Slatina.

Vrijednost radova je oko 140.000 KM (139,508,46 KM), a finansiraju ih Općina Novi Grad Sarajevo i Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo.

Jedna od najvećih investicija koja je završena prije 15-tak godina u Novom Gradu, je izgradnja Dobrinjske gimnazije, gdje se danas nalaze i Dobrinjska i Peta gimnazija, koje pohađa oko 735 učenika. Od same izgradnje objekta postojao je problem krova sportske sale koji prokišnjava i pravi mnogo problema, a prokišnjavanje je oštetilo i parket u dvorani.

"Pripremljena je projektna dokumentacija za samu rekonstrukciju, a izvođač radova će u periodu do zime izvršiti rekonstrukciju krova dvorane, koji pravi problem. Malo je neobično da se radi o novom objektu, a da već od same izgradnje krov nije bio adekvatan. Vjerujem da će nakon rekonstrukcije taj problem sa prokišnjavanjem biti riješen, zbog djece koja su na sportskom smjeru važno je da imaju najbolje moguće uslove", kazao je načelnik Efendić.

Zahvalio je resornom Ministarstvu na finansijskoj podršc, istakavši da želi da obje škole imaju što bolje uslove za rad nakon što se završi rekonstrukcija krova fiskulturne sale.

Direktorica Deniza Tokalija istakla je da su uslovi rada u školi fantastični, a da jedini problem pričinjava krov sportske dvorane, koja je isto tako fantastična i velika, za sportski smjer jedna od najvažnijih školskih prostorija, gdje se izvodi nastava sportskog smjera.

"Već nekoliko godina imamao podršku našeg ministarstva i načelnika Općine Novi Grad Sarajevo, saniramo jedan po jedan problem, tako da u našoj školi trenutno osim krova sportske dvorane drugih problema nema. Ovaj projekat je nama svima važan, jer mi imamo veliki broj učenika, ove godine oko 460 učenika i svi oni prolaze kroz sportsku dvoranu, odnosno koriste je, i naravno da će svima biti od velikog značaja ovaj veliki projekat. Moram da se zahvalim načelniku i ministrici, a i svim ljudima koji nam uvijek pomažu i uvijek su dobro došli u našoj školi", izjavila je Tokalija.

Anes Bečarević je kazao da su se potpisivanjem ugovora stekli uslovi da se krene sa uvođenjem izvođača u posao.

"Krov je koncipiran kao kosi krov sa limom i detaljima svjetlosnih traka. Te svjetlosne trake koriste se za uvođenje svjetlosti u objekat sale i one nisu dobro postavljene od samog starta, tako da ćemo u okviru radova vršiti postavljanje novih traka da se ispravi greška koja je u startu napravljena. Nastojat ćemo da čim prije izvedemo radove i da objekat dobije svoju namjenu za koju je i napravljen", naglasio je Bečarević.