Bugojno
0

Počinje obilježavanje stradanja 45 bošnjačkih civila u Vrbanji

FENA
Tradicionalnom manifestacijom koja se svake godine organizira krajem jula pod nazivom ''Šehidima dova - živima opomena'' u Bugojnu će ovih dana biti obilježeno petnaest godina od stradanja 45 bošnjačkih civila u MZ Vrbanja, ubijenih od Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i Hrvatske vojske (HV) 1993. godine.

Tim povodom u bugojanskim džamijama danas će, prije klanjanja džuma-namaza, biti proučen jasin pred duše svih šehida Vrbanje.

U 19.00 sati u Gradskoj galeriji bit će otvorena ''Izložba fotografija Bugojna i Vrbanje 1993. godine'', a u pogramu Večeri ilahija i kasida koja će biti upriličena u Vrbanji sa početkom u 21.00 sat nastupit će Vokalni ansambl ''Preporod'' Bugojno i Hor ''Ak Saray'' iz Kaknja.

Centralni događaj planiran je za nedjelju, 27. jula, kada će u pravcu Vrbanje krenuti organizirana povorka građana.

Kod spomenika sa ispisanim imenima ubijenih civila Vrbanje, u 12.00 sati bit će proučena Fatiha, nakon čega će se prisutnima obratiti načelnik Bugojna Hasan Ajkunić.

Tokom vjerskog programa u mjesnoj džamiji u Vrbanji prigodnu besjedu vjernicima će uputiti travnički muftija mr. Nusret ef. Abdibegović i predstavnik Rijaseta IZ BiH.

Na kraju manifestacije ''Šehidima dova-živima opomena'' bit će upriličena posjeta mezarjima.