Trajat će do 15. augusta
8

Počinje manifestacija "Odbrana BiH - Igman"

B. R.
Manifestacija "Odbrana BiH - Igman" trajat će od 19.7. do 15.8.
Manifestacija "Odbrana BiH - Igman" trajat će od 19.7. do 15.8.
Manifestacija "Odbrana Bosne i Hercegovine - Igman 2022" počinje danas i trajat će do 15. augusta. Organizatori su naglasili da će ova manifestacija biti održana u skoro cijeloj Federaciji Bosne i Hercegovine.

Direktor Fonda Memorijala Kantona Sarajevo Ahmed Kulanić je istakao da se kroz manifestaciju podsjeća na, kako je izjavio, čudo bosanskog otpora, ali i na časnu i ponosnu borbu.

"Važnost kulture sjećanja za svako društvo predstavlja koliko društvo razvija kulturu spremnosti na slične izazove koji im se mogu desiti. Prenošenje tog znanja je osnov izgradnje društva, jer samo društva koja uče iz svoje historije neće ponavljati tu historiju. Naše društvo imalo je brojna stradanja i brojne pobjede, a mi moramo da učimo iz drugog segmenta, iz segmenta pobjede i izgradnje tog pobjedničkog mentaliteta. Stoga je i cilj manifestacije 'Odbrana Bosne i Hercegovine - Igman' da prenese pobjednički mentalitet ovog naroda budućim naraštajima i da gradi taj pobjednički mentalitet kod mlađih generacija", rekao je Kulanić.

Predsjednik Udruženja generala Bosne i Hercegovine i dopredsjednik Organizacionog odbora manifestacije Rizvo Pleh je naglasio da će nakon restrikcija zbog pandemije koronavirusa manifestacija obuhvatiti skoro cijelu FBiH - Goražde, Konjic, Mostar, Tuzlu, Bugojno, Bužim i Sarajevo.

Napomenuo je da se nastavlja, kako je rekao, baštinjenje vrijednosti naslijeđa Armije Republike Bosne i Hercegovine (ARBiH) i ličnosti koje su obilježile epohu rata, tako da će se programski dio manifestacije posvetiti i herojima oslobodilačkog rata Enveru Šehoviću, Izetu Naniću i Nesibu Malkiću.

Program aktivnosti manifestacije predstavio je generalni sekretar Organizacionog odbora manifestacije Hamdija Hasanović. Program sadrži vojne počasti, kulturno-umjetnički, vjerski i historijsko-edukativni program.

"Zvanični slogan ovogodišnje manifestacije glasi 'Opet Bosna i Hercegovina', što implicira, kako je navedeno, nedvojbenu postojanost države Bosne i Hercegovine, gdje nakon svih osvajačkih pretenzija, oružanih napada, genocida i žrtava, zločina i etničkog čišćenja, kulturocida, urbicida i agresivnih politika, svjedočimo kontinuiranoj opstojnosti naše domovine. Nakon svega, opet Bosna i Hercegovina. Ta jednostavna krilatica sadrži čvrstu volju i potrebu da se uvijek brani Bosna i Hercegovina i njene vrijednosti. Te dvije jednostavne riječi 'Opet Bosna i Hercegovina' nose snažnu poruku i u kombinaciji sa programom i ciljevima manifestacije 'Odbrana Bosne i Hercegovine - Igman 2022', na najbolji način ukazuju na značaj očuvanja kulture sjećanja, ojačavanja zajedništva i potrebe za boljom budućnošću", saopćili su iz Fonda Memorijala Kantona Sarajevo.

Programski dio manifestacije počinje sutra u Mostaru, 20. jula, odigravanjem predstave "Hadžera", dok će zatvaranje manifestacije biti upriličeno u Bužimu.