BiH
0

Počinje manifestacija “Dani BHAAAS-a u BiH"

FENA
Manifestacija “Dani Bosanskohercegovačko-američke akademije nauka i umjetnosti (BHAAAS) u BiH - Sarajevo '09.” pod motom “Zajedno smo jači” bit će održana u Sarajevu od 28. do 30. oktobra, najavljeno je danas na pres-konferenciji u Sarajevu.

U okviru manifestacije, članovi BHAAAS-a održat će niz predavanja u saradnji s Univerzitetom u Sarajevu, Akademijom nauka i umjetnosti BiH i Bosanskohercegovačkom medicinskom inicijativom.

Pokrovitelj manifestacije je član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić.

Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Safet Halilović je na pres-konferenciji kazao da će članovi Akademije u narednih nekoliko dana u svoju domovinu prenijeti dio znanja i bogatih iskustava.

Predsjednik Akademije Eldin Karaiković je rekao da je njihova želja da prenesu znanja svojim kolegama, prijateljima, sugrađanima u BiH.

Planirano je da u naredna tri dana budu organizirane tri grupe predavanja.

U saradnji s Bosanskohercegovačkom medicinskom inicijativom i Kliničkim centrom u Sarajevu sutra će biti održano predavanje o zdravstvenim temama, u četvrtak je planirano predavanje u Rektoratu Sarajevskog univerziteta, a u petak će zahvaljujući interesu Akademije nauka i umjetnosti BiH biti održana treća serija predavanja.

“Dio naše aktivnosti je i konkretno organiziranje kursa intenzivne njege u četvrtak i petak. Jedan od ciljeva naše organizacije je i kulturna saradnja. Dva naša člana su u Sarajevu i bit će gosti Sarajevske filharmonije”, kazao je Karaiković, najavljujući za petak navečer koncert Sarajevske filharmonije, a dirigent će biti maestro Phillip Simmons.

Član Akademije Mirsad Hadžikadić je kazao da je jedan od ciljeva Akademije bio da se povežu s maticom državom BiH, da vide na koji način mogu doprinijeti razvoju iskustava između BiH i SAD-a te da doprinesu razvoju demokratske, jedinstvene, napredne BiH kao članice EU.

Bosanskohercegovačko-američka akademija nauka i umjetnosti je organizacija osnovana 2007. u SAD-u, a okuplja Bosance i Hercegovce koji su po američkim standardima dosegli vrhunski uspjeh u svojim profesionalnim karijerama. Akademija okuplja gotovo stotinu članova većinom doktora i magistara nauka i pojedinaca istaknutih u svojim profesionalnim karijerama.