BiH
0

Počinje kampanja "Osmijeh za Bosnu i Hercegovinu“

Sarajevo-x.com
Svjetski dan turizma, 27.septembar, i ove godine bit će obilježen atraktivnim i zanimljivim sadržajima i aktivnostima u BiH. Predstavnici turističkih struktura u BiH organizovat će jednomjesečnu kampanju pod nazivom "Osmjeh za BiH“ koja će se u kontinuitetu nastaviti sve do idućeg dana turizma.

Svjetski dan turizma u BiH obilježava se drugi put u poslijeratnom periodu što daje novu priliku i novi povod za snažno izražavanje ukupne volje prema turizmu i vrijednostima koje sobom nosi – kulturološkim, ekonomskim, političkim, sociološkim, povijesnim i drugim.

Glavni cilj obilježavanja Svjetskog dana turizma je da sve aktivnosti budu usmjerene na jačanje promocije turizma kao značajnog faktora u njegovom razvoju te da jačaju svijest stanovništva o značaju turizma kao razvojnoj šansi Bosne i Hercegovine. Jednomjesečna kampanja "Osmijeh za BiH“ predstavlja opšti poziv za stvaranje optimizma kod svih, za sve i svugdje u BiH.

Ovomjesečno i cjelogodišnje obilježavanje Svjetskog dana turizma obuhvatit će niz tematskih skupova - kroz radionice govorit će se o poziciji i funkciji učesnika u turističkoj strukturi. Naučni skupovi obradit će temu "Putevi svjetskog turizma i BiH u tome“. Javne tribine za građanstvo obuhvatit će rasprave sa predstavnicima organa uprave i sa predstavnicima turističke industrije. Prezentacije će takođe bit sastavni dio kampanje "Osmijeh za BiH“ počev od izdavačkih djelatnosti, sajamskih predstavljanja do kampanje USAID-a "Lijepa je i čista“. Zabavno-rekreativna dešavanja obilježit će tradicionalni skokovi u vodu, rafting za mlađe uzraste, planinarski pohodi i posjete tradicionalnim izletištima.

Namjenski promotivni susreti organizovat će se kroz diplomatski piknik, susrete sa predstavnicima medija, posredničkim agencijama u BiH, sa nevladinim organizacijama iz oblasti turizma i drugim učesnicima u turizmu.

Predviđena su brojna zanimljiva dešavanja u okviru kulturno-zabavnih perfomansa kao što su prigodni susreti na tvrđavama: Doboj, Ljubuški, Vranduk, Stolac, Cazin, Srebrenik, sarajevske Tabije, Šipovo, Maglaj i dr.

Nisu zaboravljeni ni povijesni ambijenti Baščaršija, zatim Kastel u Banja Luci i Stari grad u Mostaru i drugi gdje će se takođe organizovati prigodni susreti. Umjetničke seanse dešavat će se u turističkim ambijentima - fotosafari na Hutovom blatu, stihovi na vrhovima planina Bjelašnice, Maglića, Vlašića, Jahorine, Prenja i dr.

Ovogodišnje završno događanje kampanje "Osmijeh za BiH“ zabilježit će pokretači i nositelji dodjele priznanja turističkim subjektima RTV F BiH i RTRS u direktnom prijenosu 27. septembra u 20.05 sati. Tom prilikom na završnoj svečanosti u Domu mladih sumirat će se aktivnosti turističkog sektora BiH i dodijeliti priznanja "Zlatna turistička ruža“.

Organizatori obilježavanja Svjetskog dana turizma i kampanje su: Turističko udruženje BiH, Turistička zajednica Federacije i Turistička organizacija RS, Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Ministrastvo okoliša i turizma Federacije BiH, Ministarstvo trgovine i turizma RS i Vlada Brčkog Distrikta te RTV F BiH i RTRS.