Isključimo nasilje
179

Počinje kampanja "16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja"

FENA
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
"Isključimo nasilje" naziv je kampanje koju UN Women provodi u cilju prevencije i podizanja svijesti o nasilju nad ženama, djevojkama i djevojčicama, u sklopu globalne kampanje "16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja", a koja je zvanično počela danas.

Direktor UN Women David Saunders istakao je na konferenciji za medije u Sarajevu da će narednih 16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja biti organizirano u Sarajevu i Banjoj Luci.

"Cilj je ustati i progovoriti o nasilju da bi se nešto promijenilo u društvu. Nasilje je rašireno i među mladima i među starima, ne poznaje granice, na žalost, ima ga među svim etničkim grupama i svim nacionalnostima", kazao je Saunders.

Naglašava da nasilje nije samo fizičko i seksualno, već i psihičko.

Saunders podvlači da nasilje podrazumijeva kontrolu nad drugima, a cilj mu je prouzrokovati strah i teror. Navodi da je svaka druga žena, djevojka ili djevojčica u BiH nažalost doživjela neki oblik nasilja od svog oca, strica, brata ili drugog muškarca.

Vladica Jovanović, voditeljica kampanje, dala je pregled aktivnosti koje uključuju dva ideatona, u Banjaluci (22.11.2017.) i Sarajevu (23.11.2017.), na kojima će učestvovati mlade žene i muškarci koji će, uz pomoć i podršku mentora i mentorica iz IT sektora, nevladinih organizacija i vladinih institucija, predlagati ideje za IT rješenja na temu rodno zasnovanih stereotipa, nasilja nad ženama, djevojkama i djevojčicama, ženskih ljudskih prava i rodne ravnopravnosti.

Posljednji dan za prijavu za ideatone je 21.11, na platformi 16dana.ba. Završnica kampanje će se desiti održavanjem hakatona 8. i 9. decembra, u sklopu kojeg će timovi na osnovu ideja raditi na prototipu IT rješenja koja će služiti za podršku i konsultaciju u cilju prevencije nasilja nad ženama, djevojkama i djevojčicama.

Mentori i mentorice će zajedno sa timovima raditi na razvijanju ideja tokom oba ideatona, kao i tokom hakatona, te biti podrška cjelokupnom procesu. Mentorstvo tokom ove kampanje su ponudili/e: Duška Andrić (Centar za pravnu pomoć ženama, Zenica), Vanja Kovač (Agencija za ravnopravnost spolova), Dragana Dardić (Helsinški parlament građana Banjaluka), Valentina Hvale Pelizzer (One World Platform), Jasminka Hasić (Internacionalni univerzitet Sarajevo), te predstavnici/e Fondacije CURE i Fondacije Dokukino.

Hakaton će, pored mentora i mentorica, pratiti i žiri u sastavu: Rijalda Spahić (IT girls), Bojana Škrobić Omerović (Networks), Denija Hidić (Fondacija Cure) te sigurno još par članova i članica iz prepoznatih bh. kompanija.