{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Počinje još jedno suđenje za silovanje

B
2.2.2007. u 17:00
0
0
Počinje još jedno suđenje za silovanje
0
Počinje još jedno suđenje za silovanje
Pred Sudom Bosne i Hercegovine naredne sedmice će se pojaviti 16 optuženih za ratne zločine.
Za narednu sedmicu zakazan je početak suđenja Radmilu Vukoviću, statusna konferencija za Zorana Jankoviću, a nastavljaju se suđenja Momčilu Mandiću, Radisavu Ljubincu, Nisetu Ramiću i 11 optuženih za genocid.

U utorak 6. februara počet će iznošenje dokaza Tužilaštva BiH protiv Radmila Vukovića optuženog za silovanje jedne žene u Foči.

Vuković je, prema navodima optužnice, 1992. godine bio pripadnik Vojske Republike Srpske. Tužilaštvo smatra da je on tokom 1992. godine u Miljevini kraj Foče, više puta silovao i na druge načine fizički zlostavljao jednu ženu. Nakon protjerivanja 20. februara 1993. godine, ona je rodila dijete. Danas je ključni svjedok protiv Vukovića.

Iako je Odbrana tražila da suđenje bude zatvoreno za javnost, Sudsko vijeće je to odbilo. Prema najavama, svjedokinja bi se trebala pojaviti u sudnici uz mjere zaštite identiteta.

Isti dan pred sudom bi se trebao naći Zoran Janković, bivši pripadnik Vojske Republike Srpske optužen za zločine počinjene nad civilima sa područja Zvornika i Kalesije. Janković se nedavno izjasnio da nije kriv za zločine koji mu se stavljaju na teret, a naredne sedmice bi trebala biti održana statusna konferencija uoči početka suđenja.

Odlukom Suda BiH, Jankoviću je dozvoljeno da se brani sa slobode, ali mu je uskraćen svaki kontakt sa eventualnim svjedocima Tužilaštva BiH, propisane su mjere zabrane promjene mjesta boravka, te naloženo redovno javljane policiji.

Jankovića državno tužilaštvo tereti da je između aprila i kraja juna 1992. godine, zajedno sa drugim pripadnicima VRS i paravojnih formacija, učestvovao u napadima na civile u okolini Zvornika i Kalesije. Između ostalog se tereti da je učestvovao u zarobljavanju grupe civila u blizini sela Snagovo. Prema navodima optužnice, 36 zarobljenika je ubijeno, a troje ranjeno. Tijela ubijenih su, radi prikrivanja zločina, spaljena.

Nakon što je Tužilaštvo BiH okončalo iznošenje dokaza protiv Momčila Mandića, bivšeg ministra u Vladi Radovana Karadžića optuženog za zločine nad zarobljenicima u logorima u okolini Sarajeva i Foči, kao i za napad srpskih snaga koji su se desilo početkom rata u Sarajevu, u srijedu 7. februara bit će održana još jedna statusna konferencija.

Sudsko vijeće bi tom prilikom trebalo saopštiti odluke o pitanjima preuzimanja dokaza dostavljenih iz Haškog tribunala, oko čega se dvije strane spore.

Nakon što Sudsko vijeće saopšti odluku, Odbrana bi trebala početi sa iznošenjem dokaza. U ponedjeljak 5. februara nastavit će se suđenja Nisetu Ramiću i Radisavu Ljubincu. U oba slučaja, Tužilaštvo nastavlja sa iznošenjem dokaza.

Niset Ramić, bivši pripadnik Teritorijalne odbrane BiH, se tereti za ubistvo grupe civila srpske nacionalnsoti 1992. godine u Visokom.

Radisav Ljubinac se tereti za sudjelovanje u zločinu koji su pripadnici Vojske Republike Srpske počinili nad civilima sa područja općine Rogatica. Nakon ponedjeljka, ročišta na suđenju Ljubincu će biti održana i 7. i 8. februara.

U srijedu 7. te četvrtak 8. februara trebalo bi biti nastavljeno i suđenje protiv 11 optuženih za genocid nad Bošnjacima u selu Kravica kraj Srebrenice. Tužilaštvo ispituje dodatne svjedoke.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: