Sud u Hagu
14

Počinje iznošenje završnih riječi protiv Jovice Stanišića i Franka Simatovića optuženih za UZP

B. R.
Jovica Stanišić i Franko Simatović (Foto: Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove)
Jovica Stanišić i Franko Simatović (Foto: Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove)
U sljedeća tri dana desit će se iznošenje završnih riječi u sudskom predmetu protiv Jovice Stanišića i Franka Simatovića koji su optuženi za udruženi zločinački poduhvat (UZP) u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj tokom posljednjeg rata.

Iznošenje završnih riječi pred Međunarodnim rezidualnim mehanizmom za krivične sudove počet će danas i trebalo bi biti okončano u srijedu, 14. aprila, saopćili su iz Mehanizma.

Kako su naveli, tužilaštvo će imati četiri sata za iznošenje završnih riječi, a timovi odbrane pet sati podjednako podijeljenih između njih, ako se timovi odbrane ne dogovore drugačije.

Tužilaštvo će imati jedan sat za iznošenje argumenata u replici, a timovi odbrane će imati jedan sat ukupno za argumente u duplici, obrazložili su u Mehanizmu.

Jovica Stanišić je bio zamjenik načelnika i načelnik Službe državne bezbjednosti Srbije (DB), a Franko Simatović je bio uposlenik Druge uprave DB-a.

Balkanska istraživačka mreža (BIRN) je napomenula da se obojica terete za UZP na čelu sa bivšim predsjednikom Srbije Slobodanom Miloševićem, a u cilju uklanjanja Bošnjaka i Hrvata sa dijelova teritorije Bosne i Hercegovine i Hrvatske - uspostavljanje etnički čiste srpske države.

Haški sud je Stanišića i Simatovića oslobodio krivice 2013. godine, ali je Apelaciono vijeće dvije godine kasnije usvojilo žalbu Tužilaštva i zbog nepravilnosti u postupku tražilo da se suđenje ponovi po istoj optužnici.

Apelaciono vijeće je odlučilo da u potpunosti obnovi suđenje, što je prvi put u historiji ovog suda, piše BIRN.

Ponovno suđenje je počelo 2017., a predsjednik Mehanizma Carmel Agius je najavio da se presuda može očekivati sljedeći mjesec.

Stanišić i Simatović su uhapšeni 2003., a Stanišić je prije skoro četiri godine na privremenoj slobodi u Beogradu zbog bolesti.

Suđenje je prošle godine prolongirano na pola godine zbog pandemije koronavirusa.