BiH
0

Počinje izgradnje sjedišta Rijaseta IZ u BiH

FENA
Građevnska firma ANS Drive iz Sarajeva gradit će zgradu sjedišta Rijaseta na Kovačima u Sarajevu, javila je danas MINA.

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH dr. Mustafa Cerić i direktor ANS Drive-a Alija Gadžo potpisali su danas u Rijasetu ugovor o prvoj fazi radova, čiji se početak predviđa za februar ove godine.

Na početku ovog svečanog čina Jusuf Zahiragić, direktor objekta u izgradnji rekao je da se komisiji na tendere prijavilo sedam firmi, te da je komisija predložila tri u uži izbor, a Rijaset IZ u BiH, na osmoj redovnoj sjednici 12. januara izabrao firmu ANS Drive, kojoj je povjerio posao izgradnje ovog značajnog objekta.

Reisu-l-ulema Cerić je zahvalio svima koji su doprinijeli da se dođe do čina potpisivanja Ugovora za prvu fazu izgradnje zgrade Rijaseta IZ u BiH.

Posebno se zahvalio privrednicima koji su pokrenuli inicijativu da se konačno, nakon 130 godina, sjedište Rijaseta IZ u BiH riješi na adekvatan način i za potrebe Islamske zajednice u 21. stoljeću.

Reisu-l-ulema je zahvalio Komisiji s Jusufom Zahiragićem na čelu, koji su profesionalno obavili proceduru tendera i prezentirali to na osmoj sjednici Rijaseta, kada je Rijaset jednoglasno donio odluku da povjeri izgradnju upravne zgrade Rijaseta na Kovačima u Sarajevu firmi ANS Drive.

Zahvalnost je uputio i bivšem načelniku općine Stari Grad Mustafi Resiću i njegovim saradnicima koji su uradili blagovremeno svu potrebnu dokumentaciju.

Reisu-l-ulema je kazao da je ovo jedan od najznačajnijih trenutaka u institucionalnom razvoju Islamske zajednice u BiH koji će pomoći da se i dalje čuva i razvija princip suživota i tolerancije na temelju povijesnog iskustva islamske tradicije Bošnjaka za koju se kaže da može biti model u rješavanju mnogih pitanja s kojima se danas muslimani suočavaju u svijetu, ali i u odnosu muslimana prema drugima i drugih u odnosu na muslimane.

Direktor ANS Drive Alija Gadžo je zahvalio Islamskoj zajednici s reisu-l-ulemom Cerićem na čelu što je ovaj projekat povjerila firmi ANS Drive i rekao da će menadžment svim srcem ući u ovaj projekat i uz Božiju pomoć posao na vrijeme privesti kraju, jer imaju kapacitete,opremu, znanje i umijeće .

Predsjednik Sabora IZ u BiH Edhem Bičakčić je rekao da je došlo vrijeme za gradnju zgrade sjedišta Rijaseta nakon rješenja krucijalnih problema unutar IZ-a, nakon što je obnovljen rad medresa, izgrađena zgrada biblioteke, obnovljen znatan broj džamija.

Dakle, nije ovo prvi projekat kojem se odmah pristupilo, već dolazi kao kruna aktivnosti Islamske zajednice u obnovi i rekonstrukciji nakon rata, agresije i genocida u periodu 1992.-1995. godina.

Načelnik općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić je iskazao radost što se gradi ovaj objekat i izrazio spremnost da općina Stari Grad i dalje bude na usluzi i pomoći.

Na kraju današnje svečanosti potpisivanja Ugovora u Rijasetu zamjenik reisu-l-uleme hafiz Ismet ef. Spahić je proučio dovu.

Svečanosti u Rijasetu prisustvovali su čelnici IZ-a, među kojim generalni sekretar Rijaseta Muhamed Salkić, predsjednik Udruženja ilmijje i šef kabineta reisu-l-uleme Muharem Hasanbegović, dekan FIN-a dr. Ismet Bušatlić, glavni imam medžlisa IZ-a Sarajevo Feri ef. Dautović i drugi.