BiH
0

Počinje izgradnja još jednoga slanog jezera u Tuzli

FENA
Tuzla će za sto dana imati još jedno slano jezero. U nadležnim općinskim službama izvršen je odabir najpovoljnijih ponuda na tenderu i potpisani ugovori s izvođačima radova na izgradnje još jednog jezera na kompleksu Panonika. Još se čeka građevinska dozvola, koja bi trebali biti gotova ovih dana, kako bi radovi mogli početi.

"Izvođačima je ugovorom dat rok od devedest dana za okončanje predviđenih radova. Radovi neće smetati posjetiteljima Panonskog jezera, koji će biti fizički odvojeni od gradilišta i moći će nesmetano uživati u kupanju i sunčanju", izjavio je Aid Berbić, zamjenik šefa Službe za komunalne poslove Općine Tuzla.

Grad Tuzla u proteklih nekoliko godina postao je atraktivna turistička destinacija. Izgradnja Panonskog jezera, Arheoloskog parka - Sojeničko naselje, Trga slobode, kao pozitivan pristup kreativnoj industriji i turizmu uveliko su doprinijeli razvitku Tuzle kao urbane i turističke sredine.

Novo jezero nalazit će se do Panonskog jezera, a površinom bi trebalo biti nesto manje od postojećeg. Vodopadi će se nalaziti iznad ova dva jezera na dvije etape koje će se slijevati u bazene predviđene za kupanje. S obzirom na to da slana voda posjeduje izuzetna ljekovita svojstva, vodopadi će biti svojevrstan inhalator, za širi prostor Slane banje.