Važni projekti
219

Počinje gradnja široke ceste preko Žuči, a za dvije godine ponovo trolejbus za Vogošću

A. P.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: D. S./Klix.ba)
Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo, Direkcija za puteve KS i Općina Vogošća kreću u izgradnju nove ceste od tri kilometra duž ulice Muje Šejte, koja će povezati općine Vogošća i Novi Grad. Ovo su danas potvrdili ministar Adnan Šteta i načelnik Edin Smajić.

Vrijednost projekta je oko 1,6 miliona KM.

"To je put koji se već koristi, ali je u veoma lošem stanju i mi već imamo izabrane izvođače radova na određenim dijelovima. Danas smo dogovorili da ćemo uvezati i one nedostajuće dionice i da ćemo dobiti jedan zaista kvalitetan put s dvoslojnim asfaltom, oborinskom odvodnjom i potrebnom širinom da se odvija saobraćaj i da se, kada ima problema u saobraćaju na potezu od Vogošće do Sarajeva, ovaj alternativni put može koristiti za spoj s Novim Gradom", kazao je načelnik Smajić.

Ministar Šteta je poručio da stanovnicima moraju osigurati korektne uslove za stanovanje, asfalt, javni prijevoz i cestovnu infrastrukturu.

"Nama je stanovnik svake općine u Kantonu Sarajevo jednako bitan. Moramo ljudima osigurati uslove", kazao je Šteta.

Dogovoren je novi sastanak vezan uz općinske puteve, a nezaobilazna tema bila je i Prva transverzala.

"Početkom septembra će biti organizovan sastanak na kojem će se razgovarati o izmještanju primarnog gasovoda koji prolazi trasom izgradnje Prve transverzale kako bismo na vrijeme pripremili sve da se srednja dionica, na kojoj se intenzivno radi na izgradnji mosta, može realizovati na ovom potezu Bare - Hotonj i time zaokružiti saobraćajna cjelina", kazao je načelnik Vogošće.

Na pitanje o ponovnom uspostavljanju trolejbuskog saobraćaja između Vogošće i Sarajeva, Smajić je odgovorio kako očekuje da će se to dogoditi u narednih godinu i po do dvije.