BiH
0

Počinje glavni pretres u predmetu protiv Muniba Ušanovića i Miodraga Kureša

FENA
Pred Odjelom II Suda Bosne i Hercegovine u Sarajevu za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju počet će danas glavni pretres protiv Muniba Ušanovića, generalnog sekretara Nogometnog saveza BiH, i Miodraga Kureša, sekretara za finansije i marketing.

Optužnica tereti obojicu za produženo krivično djelo porezne utaje i produženo krivično djelo zloupotrebe položaja ili ovlaštenja.

U optužnici se navodi, među ostalim, da su Ušanović i Kureš od 1. januara 2001. do 30. septembra 2006. godine izbjegli plaćanje poreza na promet proizvoda i usluga, poreza na plaće i poreza na doprinose i tako oštetili budžet Federacije Bosne i Hercegovine u značajnom iznosu.

Optuženi Ušanović i Kureš su, navodno, od 1. januara 2001. godine do 31. maja 2005. zloupotrebom svog službenog položaja pribavili značajnu protupravnu imovinsku korist.

Munib (Fehim) Ušanović Munja (1951.) rođen je u Ustiprači, općina Goražde. Bošnjak je, državljanin BiH, oženjen i otac dvoje djece.

Miodrag (Branko) Kureš Mile (1946.) rođen je u Sarajevu. Srbin je, državljanin BiH, oženjen i otac dvoje djece.

Optužnica protiv Ušanovića i Kureša je potvrđena 24. decembra 2007., a 10. januara 2008. godine obojica su se pred sudijom za prethodno saslušanje Odjela II izjasnili da nisu krivi.