{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Početkom septembra naredna rasprava o "giljotini propisa"

F
4.8.2010. u 13:06
0
0
Početkom septembra naredna rasprava o "giljotini propisa"
0
Početkom septembra naredna rasprava o "giljotini propisa"
U Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine u Sarajevu, u kojem traje ljetnja pauza u zasjedanju oba doma, za početak septembra je najavljena rasprava u Predstavničkom domu o projektu takozvane "giljotine propisa" kao načinu za izmjenu čitavog seta sadašanjih federalnih zakona.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Krajem jula je Dom naroda odobrio ove izmjene, ali ih je prethodno vratio u formu nacrta i tako značajno usporio proceduru, ostavivši prostor za daljnu raspravu i eventualne poslaničke intervencije u tekstu.

Stoga će materijal i u Predstavnički dom doći u formi nacrta, a krajem jula je ovdje povučen privremeno s dnevnog reda jer su poslanici prigovorili da ne mogu po predlaganoj 'superhitnoj' proceduri odlučivati o tako važnom i obimnom materijalu.

Projektom "giljotine propisa" zamišljena je izmjena odredbi u 34 sadašnja zakona koje su, kako se obrazlaže, postale nefunkcionalne i nisu doprinosile stvaranju željenog boljeg poslovnog ambijenta i mogućnostima za ulaganje u Federaciji.

Predlagač je Zakonodavnopravna komisija u Domu naroda. Ona tvrdi da će izmjene, kada stupe na snagu, omogućiti unaprjeđenje poslovnog ambijenta u Federaciji, ohrabriti investitore da ulažu te stimulirati razvoj poduzetništva.

Jedan od bitnih ciljeva ove intervencije u čitavom setu sadašnjih zakona je omogućiti inspekcijskim službama u Federaciji da nesmetano obavljaju svoj posao, izjavio je uime predlagača delegat u Domu naroda Alija Begović.

Kao ilustraciju zastarjelosti i nefunkcionalnosti dijela sadašnjih normi naveo je primjer da u nekima od njih još stoji da inspektori naplaćuju kazne u dinarima.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: