Problem USK
194

Početkom maja vanredna sjednica Parlamenta FBiH o migrantskoj krizi

Piše: Er. M.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Vanredna sjednica Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine o temi migrantske krize bit će održana nakon majskih praznika.

Zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Hamdija Abdić (SDA) sastao se danas s predsjedavajućim Zastupničkog doma Parlamenta FBiH Elvirom Karajbićem, a tema razgovora bila je vanredna sjednica zakonodavnog organa federalne vlasti o temi migrantske krize. Održavanje ove sjednice inicirao je Abdić.

Na sastanku je potvrđeno da će kolegij sa šefovima stranačkih klubova u Parlamentu FBiH biti održan naredni ponedjeljak, a da će vanredna sjednica o temi migrantske krize biti zakazana u sedmici poslije prvomajskih praznika.

Abdić je jučer uputio poziv na sastanak svim zastupnicima koji su u Parlament FBiH izabran s teritorije Unsko-sanskog kantona. Pored federalnih zastupnika poziv je upućen i gradonačelniku Bihaća Šuhretu Fazliću, predsjedniku Vlade USK Mustafi Ružniću i policijskom komesaru MUP-a USK Muji Koričiću.

Cilj ovog sastanka je pripremiti zaključke koje će razmatrati Parlament Federacije BiH na vanrednoj sjednici zajedno s prijedlozima kako to entitet FBiH može pomoći Unsko-sanskom kantonu u rješavanju humanitarno-sigurnosne situacije u vezi s migrantskom krizom kojom je najviše pogođen USK.

Ovim povodom Abdić nam je rekao da je cilj s jedne strane da Parlament FBiH pokaže da Krajišnici nisu sami i da se znaju prevazići stranačke razlike kad je riječ o veoma ozbiljnim problemima s kojima se suočava USK.

"S druge strane, ovo ne smije biti samo šuplja priča i ne smijemo ostati samo na raspravi. Krajini trebaju konkretna rješenja. Ja sam već pripremio nekoliko prijedloga i računam da će isto učiniti i moje kolege", rekao je Abdić.