Sud BiH
0

Početak suđenja Vukoviću i Tomiću 4. decembra

FENA
Pred Sudom BiH u prvoj sedmici decembra zakazan početak još jednog suđenja za genocid u Srebrenici.

Na statusnoj konferenciji pred Sudom BiH, za 4. decembar je zakazan početak suđenja Radomiru Vukoviću i Zoranu Tomiću, optuženima za učešće u genocidu u Srebrenici 1995. godine, a Tužilaštvo BiH je istaklo da im je neophodno 37 dana za izvođenje dokaza.

“Tužilaštvu su neophodna 22 dana za saslušanje svjedoka, te nam je za transkripte sa svjedočenja i druge materijalne dokaze neophodno 15 dana, ali ukoliko ih ne budemo čitali, onda jedan dan ili nekoliko sati”, rekao je Ibro Bulić, tužilac Tužilaštva BiH.

Radomir Vuković i Zoran Tomić terete se da su, kao pripadnici Drugog odreda Specijalne policije Šekovići, koja je djelovala pri Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUPRS), učestvovali u genocidu u Srebrenici počinjenom u julu 1995. godine.

Obojica se terete da su 13. jula 1995. sudjelovali u ubistvima više od 1.000 Srebreničana u selu Kravica.

Određeni broj svjedoka koje Tužilaštvo namjerava saslušati u procesu protiv ove dvojice optuženih, kako je kazao Bulić, ranije su svjedočili pred Sudom BiH u predmetu Kravica, zbog čega je predložio da se, umjesto njihovog ponovnog saslušanja, prihvate transkripti s tih suđenja.

“Predlažemo da se svjedoci koji su svoje iskaze dali u predmetu Kravica ne pozivaju ponovo jer bi svjedočili o istom događaju i na iste činjenice o kojima su već dali svoje iskaze, i ovi branioci su ih tada unakrsno ispitali. Smatramo da se time postiže efikasnost i racionalnost u vremenu”, obrazložio je Bulić.

U julu 2008. godine, Sud BiH je u predmetu Kravica nepravomoćno osudio sedmoricu bivših policajaca na ukupno 284 godine zatvora zbog učešća u genocidu nad Srebreničanima, dok su četvorica oslobođena krivice.

Tužilaštvo je istaklo da će, kao svjedoke protiv Vukovića i Tomića, u narednom periodu saslušati Petra Mitrovića, kojeg je Sud BiH u predmetu Kravica nepravomoćno osudio na 38 godina, te Milovana Matića i Miladina Stevanovića, koji su u istom predmetu nepravosnažno oslobođeni krivice za učešće u genocidu.

Odbrane Vukovića i Tomića usprotivile su se prijedlogu Tužilaštva o uvođenju transkripata sa suđenja u predmetu Kravica.

“Tužilac se često poziva na predmet Kravica i istina je da sam sa Petkom Pavlovićem (Tomićev branilac, op. a.) branio optužene u tom predmetu i upoznat sam sa većinom dokaza, ali ovdje se ne radi o našim sudbinama. Naši branjenici očekuju maksimalno da postupamo u cilju zaštite njihovih prava”, istakao je Radivoje Lazarević, Vukovićev branilac.

Tužilaštvo je također predložilo da Sudsko vijeće prihvati određene činjenice utvrđene u presudama Radislavu Krstiću, Vidoju Blagojeviću, te u predmetu Kravica, kako bi mogli “skratiti ispitivanje svjedoka”. Sudsko vijeće će odluku donijeti naknadno.

Pred Haškim tribunalom Krstić je osuđen na 35, a Blagojević na 15 godina zatvora zbog zločina počinjenih u Srebrenici. Odbrane Vukovića i Tomića su ranije zahtijevale izuzeće članova Sudskog vijeća jer je bilo angažovano u drugom predmetu u vezi sa Srebrenicom, ali, kako je istakao Senadin Bektašević, predsjedavajući Vijeća, njihov zahtjev je odbijen, javio je danas BIRN-Justice Report.

Vezani članci