BiH
0

Početak suđenja optuženom Anti Kovaću 13. augusta

FENA
Suđenje Anti Kovaću, optuženom za ratni zločin protiv stanovništva na području Viteza počet će u srijedu.

Prema navodima u optužnici, Kovać je od aprila do kraja augusta 1993. na području općine Vitez kao komandant Brigadne vojne policije "Viteške brigade“ Hrvatskog vijeća obrane izdavao naredbe vojnim policajcima i zajedno s njima nezakonito lišavao slobode i zatvarao Bošnjake.

U prostorijama Radničkog univerziteta i kinosale u Vitezu bilo je smješteno oko 250 osoba koje su držane u nehumanim uvjetima. Zatvorene civile vojni policajci su izvodili na ispitavanja i prisilan rad na liniju razgraničenja između jedinica HVO-a i Armije RBiH, izlažući ih opasnosti po život. Tada je navodno određeni broj zatvorenika poginuo.

U optužnici se navodi i to da je optuženi Kovać 18. aprila 1993. iz prostorija SDK-a izveo Bošnjakinju i odveo u zgradu “Crnogorka” gdje ju je silovao. Dalje se navodi da je 30. augusta 1993. silovao Bošnjakinju u prostoriji Doma kulture, nakon čega joj je zaprijetio da će je ubiti ako to nekome kaže.

Ante Kovać Žabac rođen je 5. januara 1957. u Vitezu. U pritvoru je od 1. februara 2008., a optužnicu protiv njega Sud BiH je potvrdio 25. marta.

Na ročištu za izjašnjenje o krivnji optuženi Ante Kovać se izjasnio da nije kriv.

Prve svjedoke tužiteljstvo će saslušati 15. augusta.