{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Početak suđenja optuženom Anti Kovaću 13. augusta

F
12.8.2008. u 11:42
0
0
Početak suđenja optuženom Anti Kovaću 13. augusta
0
Početak suđenja optuženom Anti Kovaću 13. augusta
Suđenje Anti Kovaću, optuženom za ratni zločin protiv stanovništva na području Viteza počet će u srijedu.
Prema navodima u optužnici, Kovać je od aprila do kraja augusta 1993. na području općine Vitez kao komandant Brigadne vojne policije "Viteške brigade“ Hrvatskog vijeća obrane izdavao naredbe vojnim policajcima i zajedno s njima nezakonito lišavao slobode i zatvarao Bošnjake.

U prostorijama Radničkog univerziteta i kinosale u Vitezu bilo je smješteno oko 250 osoba koje su držane u nehumanim uvjetima. Zatvorene civile vojni policajci su izvodili na ispitavanja i prisilan rad na liniju razgraničenja između jedinica HVO-a i Armije RBiH, izlažući ih opasnosti po život. Tada je navodno određeni broj zatvorenika poginuo.

U optužnici se navodi i to da je optuženi Kovać 18. aprila 1993. iz prostorija SDK-a izveo Bošnjakinju i odveo u zgradu “Crnogorka” gdje ju je silovao. Dalje se navodi da je 30. augusta 1993. silovao Bošnjakinju u prostoriji Doma kulture, nakon čega joj je zaprijetio da će je ubiti ako to nekome kaže.

Ante Kovać Žabac rođen je 5. januara 1957. u Vitezu. U pritvoru je od 1. februara 2008., a optužnicu protiv njega Sud BiH je potvrdio 25. marta.

Na ročištu za izjašnjenje o krivnji optuženi Ante Kovać se izjasnio da nije kriv.

Prve svjedoke tužiteljstvo će saslušati 15. augusta.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Za kojeg člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda ćete glasati u oktobru?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: