Osnovni sud Banja Luka
5

Početak suđenja Davidovoj majci Suzani pomjeren za 14. oktobar

M. N.
Osnovni sud u Banjoj Luci uputio je Suzani Radanović, majci ubijenog Davida Dragičevića, ponovni poziv na usmeni pretres zbog krivičnog djela sprečavanja rada službenika i nepostupanja po naredbi. Suđenje je sa 10. pomjereno na 14. oktobar.
Prema Zakonu o javnom redu i miru RS, za ovo krivično djelo je zaprijećena novčana kazna od 500 KM do 1.500 KM ili kazna zatvora do 60 dana. U sramotnom pozivu navode kako je majka Suzana počinila prekršaj 25. decembra prošle godine.

"Vidimo se 14. oktobra 2019. u 8:30 sati. Ujedno pozivam sve ljude koji su bili na Davidovom trgu 25. decembra 2018. godine, koji su svjedočili mom hapšenju, da se isto tako odazovu pozivu. Sreća, postoji videomaterijal na YouTubeu", kazala je Radanović.

Uz fotografiju poziva objavila je i fotografiju groba svoga sina za kojeg još nije dočekala pravdu. Ubistvo nije rasvijetljeno niti je slučaj ikada došao do suda. Članovi grupe Pravda za Davida osudili su ovaj sramotan čin suda kazavši kako se policija i dalje drži parole "držite žrtvu, pustite lopova". Poručili su da će biti uz Suzanu do kraja i svjedočiti u njenu korist.

Suzana je uhapšena jer je 25. decembra 2018. godine s ostalim građanima Banje Luke protestovala na Trgu Krajine tražeći odgovor na pitanje ko je ubio njenog sina. Stajala je mirno s Davidovom fotografijom i plakala. Isti dan uhapšen je i Davidov otac Davor, poslanici NSRS-a i nekoliko građana.