|

Početak prevladavanja političke krize u BiH

Početak prevladavanja političke krize u BiH
0
S
Sarajevo-x.com / FENA
30.11.2007. u 19:10
0
komentara
0

dijeljenja
Početak prevladavanja političke krize u BiH Parlament BiH
Predstavnički dom i Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH usvojili su u petak izmjene i dopune o radu poslovnika ovih domova, koji su zajednički usaglašeni između kolegija parlamentarnih domova i visokog predstavnika Miroslava Lajčaka. Ovim su se stekli uvjeti za početak prevladavanja političke krize u zemlji.
Za razliku od Doma naroda gdje je odluka donesena jednoglasno i bez rasprave, u Predstavničkom domu je vođena trosatna rasprava, a odluka je donesena sa 27 glasova "za", naprema četiri "protiv" te uz sedam suzdržanih.

Protiv je bio poslanički klub SDS-a i zastupnik DNS-a Jovan Hadži Mitrović, a među uzdržanim je bio i klub SDPBiH.

Obrazlažući zbog čega je SDS-a protiv, šef kluba ove stranke Momčilo Novaković je kazao da danas nije riješen problem, nego skinuta odgovornost sa Parlamenta za eventualne posljedice. Novaković smatra da će se brisanjem nekih odredbi iz prethodnog poslovnika stvari dodatno zakomplicirati, a da ostaje neriješen problem tumačenja ustavnih odredbi.

Lider SDPBiH Zlatko Lagumdžija je u raspravi kazao da ovaj prijedlog Poslovnika ipak predstavlja pobjedu onih koji su se usprotivili "izdaji" prije 10 dana, misleći pritom na prijedlog koji je tada iznio Kolegij Predstavničkog doma. On je kazao da je u zamjenu za ovaj kompromis SNSD-e dobio to da policija RS-a može ostati do usvajanja novog ustava.

Inače, među izmjenama koje se tiču oba doma, u poglavlju koje se odnosi na donošenje odluka navodi se da se u oba doma sve odluke donose većinom glasova onih koji su prisutni i koji glasaju. Delegati i članovi kolegija će maksimalno nastojati da ta većina uključuje najmanje jednu trećinu glasova delegata ili članova s teritorije svakog entiteta. Ako većina glasova ne uključuje jednu trećinu glasova delegata ili članova sa teritorije svakog entiteta, predsjedavajući i njegovi zamjenici sastat će se kao komisija i pokušati da osiguraju saglasnost u roku od tri dana nakon glasanja. Ako to ne uspije, odluke se donose većinom glasova onih koji su prisutni i glasaju, pod uvjetom da glasovi protiv ne smiju da sadrže dvije trećine ili više delegata ili članova izabranih iz svakog entiteta.

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Mladen Ivanić je u izjavi novinarima ocijenio da su sve strane odustale od svog tumačenja poslovnika te da ostaje praksa kakva je bila i ranije, a "realni život će pokazati da li će se odluke donositi preglasavanjem". On kaže da nigdje ne piše da li je to jedna trećina prisutnih ili jedna trećina od ukupnog broja poslanika iz svakog entiteta.

Drugi zamjenik predsjedavajućeg ovog doma Ilija Filipović smatra da novi poslovnici apsolutno predstavljaju poboljšanje procedure i načina odlučivanja u parlamentarnim tijelima, komisijama i kolegijima.

- U smislu odlučivanja u domovima ostalo je kao što je propisao Ustav BiH, ali poslovnici pojašnjavaju kako se izračunavaju glasovi za donošenje odluka, kazao je Filipović, naglašavajući da su poslovnici postali precizniji i jasniji, ali u skladu s Ustavom BiH.

Osim što je usvajanjem izmjena poslovnika omogućen početak rješavanja političke krize u zemlji, nekoliko parlamentaraca i drugih zvaničnika je kazalo da sada postoji mogućnost da već naredne sedmice u BiH dođe evropski komesar za proširenje Olli Rehn radi eventualnog parafiranja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između BiH i EU. Ovu informaciju nije bilo moguće službeno potvrditi.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.