Sučaj "Savić i Mučibabić"
0

Početak obnovljenog suđenja u novembru

Sarajevo-x.com
Obnovljeno suđenje Krsti Saviću i Milku Mučibabiću počet će 10. novembra, odlučeno je na statusnoj konferenciji koja je održana u Sudu BiH- prenosi BIRN.

Do početka suđenja Tužilaštvo BiH i Odbrane optuženih bi trebali dostaviti pisani prijedlog u kojem će navesti koji su iskazi svjedoka relevantni da se preslušaju na obnovljenom suđenju.

“S obzirom na stav Odbrane prvooptuženog da nisu osporavali događaje niti poziciju njihovog branjenika u ratnom periodu, svjedoke koji o tome govore neće biti potrebno preslušavati”, kazao je tužilac Munib Halilović.

Branilac Slaviša Prodanović je rekao da se prvo treba znati šta se Krsti Saviću stavlja na teret, pa onda tek odlučiti koje iskaze svjedoka treba preslušati, dok se Odbrana Milka Mučibabića složila s prijedlogom da se preslušaju samo iskazi svjedoka koji su relevantni za njihovog branjenika.

Sudsko vijeće je odlučilo da će na statusnoj konferenciji 9. novembra saopćiti koji iskazi će se preslušavati.

Prvostepenom presudom Suda BiH, Savić i Mučibabić su proglašeni krivima za zločin protiv čovječnosti počinjen na području istočne Hercegovine. Savić je osuđen na 20 godina zatvora zbog sudjelovanja u udruženom zločinačkom poduhvatu, a Mučibabić na jedinstvenu kaznu zatvora od pet godina i tri mjeseca zbog pomaganja u izvršenju zločina počinjenih 1992. godine, te nedozvoljenog prometa oružjem.

Na ovu presudu su i Tužilaštvo BiH i Odbrane optuženih uložili žalbu. Apelaciono vijeće je ukinulo presudu i odredilo ponovno održavanje suđenja.

Odlukom Apelacionog vijeća produžene su mjere zabrane za Mučibabića, dok je Savić u pritvoru, koji može trajati do aprila 2011. godine.

Na statusnoj konferenciji, Odbrana drugooptuženog je zatražila da Milko Mučibabić prisustvuje obnovljenom suđenju samo kada se preslušavaju iskazi koji se odnose na njega, odnosno tačke optužnice koje ga terete.

“Dolaskom samo na ona suđenja koja se tiču Mučibabića regulisali bi se troškovi i time se ne bi narušavala njegova teška materijalna situacija”, kazao je branilac Krešimir Zubak.

Odbrana Krste Savića zatražila je da se iz pritvorske jedinice u Mostaru njihov branjenik prebaci u Kazneno-popravni zavod Kula jer je “iscrpljujuće da putuje”.

Apelaciono vijeće će naknadno donijeti odluku o ovim prijedlozima Odbrane.