|

Početak Nove 1434. hidžretske godine obilježen širom BiH

Početak Nove 1434. hidžretske godine obilježen širom BiH
2
Klix.ba/Anadolija
14.11.2012. u 22:06
1
komentara
2

dijeljenja
1/24 Obilježavanje Nove hidžretske godine u Sarajevu (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
2/24 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba (Obilježavanje Nove hidžretske godine u Sarajevu)
3/24 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba (Obilježavanje Nove hidžretske godine u Sarajevu)
4/24 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba (Obilježavanje Nove hidžretske godine u Sarajevu)
5/24 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba (Obilježavanje Nove hidžretske godine u Sarajevu)
6/24 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba (Obilježavanje Nove hidžretske godine u Sarajevu)
7/24 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba (Obilježavanje Nove hidžretske godine u Sarajevu)
8/24 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba (Obilježavanje Nove hidžretske godine u Sarajevu)
9/24 Obilježavanje Nove hidžretske godine u Zenici (Foto: Klix.ba)
10/24 Foto: Klix.ba (Obilježavanje Nove hidžretske godine u Zenici)
11/24 Foto: Klix.ba (Obilježavanje Nove hidžretske godine u Zenici)
12/24 Foto: Klix.ba (Obilježavanje Nove hidžretske godine u Zenici)
13/24 Foto: Klix.ba (Obilježavanje Nove hidžretske godine u Zenici)
14/24 Foto: Klix.ba (Obilježavanje Nove hidžretske godine u Zenici)
15/24 Foto: Klix.ba (Obilježavanje Nove hidžretske godine u Zenici)
16/24 Foto: Klix.ba (Obilježavanje Nove hidžretske godine u Zenici)
17/24 Foto: Klix.ba (Obilježavanje Nove hidžretske godine u Zenici)
18/24 Foto: Klix.ba (Obilježavanje Nove hidžretske godine u Zenici)
19/24 Foto: Klix.ba (Obilježavanje Nove hidžretske godine u Zenici)
20/24 Foto: Klix.ba (Obilježavanje Nove hidžretske godine u Zenici)
21/24 Foto: Klix.ba (Obilježavanje Nove hidžretske godine u Zenici)
22/24 Foto: Klix.ba (Obilježavanje Nove hidžretske godine u Zenici)
23/24 Foto: Klix.ba (Obilježavanje Nove hidžretske godine u Zenici)
24/24 Vatromet u Sarajevo povodom Nove hidžretske godine (Foto: Agencija Anadolija)
Početak Nove 1434. hidžretske godine obilježen je prigodnim manifestacijama širom BiH, a u Sarajevu je priređen i vatromet.
Centralna manifestacija obilježavanja Nove hidžretske 1434. godine u Zenici priređena je u Sultan Ahmedovoj džamiji nakon klanjanja jacije-namaza.

Uvodnu riječ dobio je glavni imam Medžlisa islamske zajednice Zenica, Jakub ef. Salkica, koji je čestitao svim vjernicima Novu hidžretsku godinu.

"Zahvaljujem se svima što ste došli da zajedno dočekamo Novu hidžretsku 1434. godinu. Kao što vam je poznato, sa akšam-namazom ušli smo u 1434. hidržretsku godinu i koristim priliku da u svoje ime i u ime MIZ Zenica čestitam svima vama i svim muslimanima Novu hidžretsku 1434. godinu, da je provedete u zdravlju, veselju i bereketu i da nam svima bude bolja nego prethodna", zaključio je Jakub ef. Salkica, koji je potom najavio gosta predavača, dekana Islamskog pedagoškog fakulteta u Zenici Zuhdiju Adilovića.

Adilović je sve prisutne još jednom upoznao sa vrijednostima hidžre, odnosno, preseljenjem poslanika Muhammeda s.a.v.s. iz Mekke u Medinu, te i sa samim razlozima obilježavanja Nove hidžretske godine.

Po završetku predavanja dr. Zuhdije Adilovića, uslijedio je salavat-i-šerif kojeg su pripremili hafizi i imami Općine Zenica.

Prigodnim programom, uz učenje dova i ilahija, te predavanjima u Kuvajtskoj džamiji u Sarajevu na svečan način je obilježena Nova 1434. hidžretska godina.

U programu je učestvovao i hor Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo, a vjernici su nakon svečanog obilježavanja, koje je priređeno u džamiji, imali priliku uživati i u vatrometu koji je bio priređen povodom dočeka Nove hidžretske godine.

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo mr.Ferid Dautović, podsjetio je u izjavi za agenciju Anadolija, da je Nova 1434. hidžretska godina u Sarajevu, svečano obilježena u mnogim džamijama, te najavio nastavak prigodnih svečanosti i u narednim danima.

Obilježavanje nove hidžretske godine u BiH čuva svoju tradicionalnu dimenziju, kroz organizaciju brojnih svečanosti i akademija.

On je ukazao na važnost poruke Nove hidžretske godine ali i same Hidžre, preseljenja Poslanika Muhammeda iz Mekke u Medinu, budući da se na taj način prenosi univerzalna poruka ravnopravnosti i socijalne pravde.

Prema njegovim riječima važno je obilježavanja ovog datuma u historiji Islama, budući da je datum Nove hidžretske godine u široj javnosti manje poznat.

"Pokušavamo da Bošnjaci razumiju i da se identificiraju sa svojom Hidžrom, sa Hidžrom Poslanika Muhammeda, ali i sa svojim hidžretskim kalendarom koji se počeo računati sa halifom Omerom“, kazao je Dautović.

On je ukazao na važnost očuvanja bošnjačkog identiteta, posebno kada je u pitanju predstojeći popis stanovništva.

"Važno nam je da Bošnjaci razumiju i shvate da nam je važno da u nacionalnom smislu jesmo Bošnjaci, po vjeri muslimani i da govorimo bosanski jezik“, istakao je Dautović i dodao „da nas tome uči i Hidžra, nacionalnom osvješćenju koje je krenulo sa agresijom i postagresorskom periodu kada je važno naglašavanje da se nacionalno i vjersko pitanje ne suprotstavljaju jedno drugom“.

Hidžretska nova godina se računa od Hidžre, preseljenja poslanika Muhammeda i prvih muslimana iz Mekke u Medinu, što se dogodilo 622. godine po gregorijanskom kalendaru.

Sutra, sa prvim danom Nove hidžretske godine, u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu bit će dodijeljena Menšura novoizabranom 13. reisu-l-ulemi mr. Huseinu efendiji Kavazoviću. Muslimani u Bosni i Hercegovini u Novu hidžretsku godinu ulaze i sa novim reisu-l-ulemom.

Početak Nove hidžretske godine obilježen je i u džamijama u Mostaru, Tuzli, Bihaću, Bugojnu, Travniku i ostalim gradovima širom BiH.
Prijavi grešku


Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...