Početak nastave ponovo upitan

F
FENA
10.11.2008. u 19:29
0
0
Početak nastave ponovo upitan
0
Početak nastave ponovo upitan
Na svih sedam fakulteta Univerziteta u Bihaću danas je počela nastava, jer je štrajk obustavljen nakon što su u subotu uveče predstavnici Sindikata visokog obrazovanja i Vlade USK-a postigli dogovor oko potpisivanja kolektivnog ugovora, a što je bio i razlog štrajka.
Za danas je bilo zakazano potpisivanje kolektivnog ugovora, međutim do toga nije došlo. Naime, održana je sjednica Vlade kantona na kojoj je data saglasnost na potpisivanje kolektivnog ugovora za visoko obrazovanje koji bi se trebao primjenjivati od naredne godine.

Nakon sjednice Vlade, kada je trebalo doći do samog čina potpisivanja kolektivnog ugovora, Sindikat je to odbio jer je, kako tvrde, bilo dogovoreno da se uporedo s tim potpiše i sporazum o visini primanja za posljednja tri mjeseca ove godine.

Uslijedili su novi pregovori i usaglašavanja oko sporazuma, a kako su nam rekli u Sindikatu, konačan stav o novom prijedlogu sporazuma koji im je dostavljen danas kasno poslijepodne, oni će iznijeti sutra.

Nastava na bihaćkim fakultetima će sutra biti održana, no Sindikat će zauzeti stav i po tom pitanju, te ukoliko se sutra ne postigne dogovor i oko kolektivnog ugovora za 2009. i oko sporazuma za posljednja tri mjeseca ove godine, nastava bi mogla opet biti prekinuta.


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.
Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: