BiH
0

Početak kampanje za dopune Izbornog zakona BiH

FENA
Centri Civilnih Inicijativa (CCI) danas su Parlamentarnoj skupštini BiH, Vijeću ministara BiH i CIK-u BiH uputili inicijativu za dopunu Izbornog zakona BiH koja se odnosi na krajnji rok za konstituiranje vlasti nakon proglašenja službenih rezultata izbora od strane CIK-a BiH te uvođenja instituta ''vanredni izbori''.

Kako stoji u priopćenju iz CCI-ja, suština je dopune Izbornog zakona BiH da krajnji rok za konstituiranje vlasti na svim razinama u BiH bude najviše 90 dana od dana službenog proglašenja rezultata općih izbora, nakon čega će Centralna izborna komisija BiH (CIK BiH) raspisati izvanredne izbore, kao mjeru za sankcioniranje nepoštivanja zakonskih odredbi u tom kontekstu.

Usvajanje ove inicijative CCI-ja u Parlamentarnoj skupštini BiH će sistemski riješiti pitanje neodgovornog ponašanja izabranih predstavnika vlasti i posebno, političkih stranaka, koje vode razgovore oko konstituiranja vlasti, pa tako imamo situacije kao u Hercegovačo-neretvanskom i Srednje-bosanskom kantonu (HNK i SBK), gdje skoro 8 mjeseci nakon održavanja općih izbora u BiH, nije formirana izvršna vlast (vlade kantona), niti se može naslutiti kad će se to desiti.

Građani HNK, SBK i cijele BiH su na izborima dali glas onima za koje su smatrali da će ponuditi najbolja rješenja za njihove zahtjeve i ista implementirati, ali se smatraju prevarenim, jer je njihovo povjerenje, zbog određenih uskostranačkih interesa, itekako zloupotrebljeno.

Upućivanjem pomenute inicijative nadležnim institucijama BiH, CCI ujedno najavljuje i početak kampanje za dopune Izbornog zakona BiH. Upućivanje inicijative je samo prvi korak, a kampanjom za dopune Izbornog zakona BiH, CCI će sve učiniti da se naša inicijativa usvoji u Parlamentu BiH, kako građani BiH više nikada bi bi bili dovedeni u situaciju u ovakvu postizbornu situaciju, stoji u priopćenju iz CCI-ja.