BiH
0

Početak još jednog suđenja za zločine u Srebrenici

BIRN/Sarajevo-x.com
Pred Sudom BiH u Sarajevu u petak će početi glavni pretres na suđenju Zdravku Božiću, Mladenu Blagojeviću, Željku Zariću i Zoranu Živanoviću. Sva četvorica su optužena za zločine protiv čovječnosti počinjene na području Srebrenice u julu 1995. godine.

Četvorka se u 12 tačaka optužnice tereti da su kao pripadnici jedinice vojne policije Bratunačke lake pješadijske brigade Vojske Republike Srpske, u julu 1995. godine učestvovali u nezakonitom pritvaranju, ubistvima i prisilnim premještanjima civila Bošnjaka nakon ulaska srpskih snaga u Srebrenicu.

Zdravku Božiću i Mladenu Blagojeviću pritvor je određen nakon deportacije iz Sjedinjenih američkih država u junu i novembru 2006. godine, dok su Živanović i Zarić nakon hapšenja u BiH od sredine decembra prošle godine u pritvoru.

Optužnica protiv njih je potvrđena 22. decembra, a nakon što su odbili prisustvovati ročištu za izjašnjenje krivice, Sud je zaključio da se ne osjećaju krivima.

Pred Sudom BiH trenutno se vodi proces protiv 11 optuženih za genocid počinjen u julu 1995. godine u selu Kravica kraj Srebrenice.