Sud BiH
0

Početak glavnog pretresa u slučaju Delibašić

FENA
Početak glavnog pretresa pred Odjelom II za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Suda BiH, u predmetu Ezedin Delibašić, zakazan je za 20. januar u 9 sati u sudnici 4, saopćio je danas Sud BiH.

Optužnica tereti Ezedina Delibašića za krivično djelo porezna utaja. U optužnici se navodi da je optuženi Ezedin Delibašić, od 4. maja do 27. juna 2005. godine, kao osnivač i vlasnik pravnog lica “Eurobosna Eli” d.o.o. Kakanj, u namjeri da izbjegne plaćanje poreza na promet, prodao robu nabavljenu od raznih dobavljača, ukupne vrijednosti 431.805,48 KM, a da pri tome nije obračunao, prijavio i platio porez.

U svrhu prikrivanja neplaćanja poreza optuženi je, navodno, na osnovu bjanko ovjerenih narudžbenica i izjava da roba služi za dalju prodaju, kroz svoje knjigovodstvo, sačinjavao fiktivne račune i otpremnice lažno prikazujući da je robu prodao i isporučio drugom pravnom licu.

Navodi se da je optuženi gotov novac koji je primao od njemu poznatih kupaca žiralno prikazao u platnom prometu, u skladu s fiktivno sačinjenom dokumentacijom.

Optuženi je, navodno, gotov novac, direktno ili putem posrednika, predavao vlasniku drugog pravnog lica radi polaganja tog novca na vlastite bankovne račune, uz istovremeno transferisanje tog novca na račune pravnog lica “Eurobosna Eli” d.o.o. Kakanj.

Na taj način optuženi je, navodno, izbjegao plaćanje poreza na promet proizvoda u iznosu od 43.180,55 KM.