BiH
0

Početak glavnog pretresa u predmetu “Mitar Rašević i drugi” zakazan za 6. april

FENA
Glavni pretres u predmetu “Mitar Rašević i drugi” počet će 6., a početak dokaznog postupka 16. aprila, odlučeno je danas na statusnoj konferenciji pred pretresnim vijećem Suda BiH u Sarajevu.

Mitar Rašević i Savo Todović optuženi su za krivično djelo zločin protiv čovječnosti počinjen od aprila 1992. do oktobra 1994. godine na području općine Foča.

Tužiteljstvo BiH je za glavni pretres predložilo saslušanje 52 svjedoka, od kojih je prvih 20 na području BiH, a ostali svjedoci žive u Evropi, SAD-u i Australiji. Određeni broj svjedoka optužbe ima potpunu zaštitu Haškog tribunala.

Odbrana optuženog Raševića najavila je da se neće protiviti zaštiti svjedoka (paravan i isključenje javnosti), ali se protivi njihovom svjedočenju izvan sudnice Suda BiH. Obrazloženje je bilo u tome da “većina tih svjedoka nije takvu zaštitu imala ni kada je svjedočila u Haagu u predmetu Krnojelac”.

Rašević i njegova odbrana izjavili su kako jedva čekaju početak suđenja.

“Već tri i po godine čekam početak suđenja i u interesu mi je da pretres što prije počne. Prihvatam mjere zaštite svjedoka, razmijem te ljude u dobroj mjeri. Ali, što se tiče mene i moje porodice, tvrdim da nema razloga da svjedoče iz neke prostorije”, kazao je optuženi Rašević. “I poslije toga sam spreman sjesti i popričati s tim ljudima kao sav normalan svijet”, dodao je.

Optuženi Savo Todović kazao je da nije spreman surađivati ni s jednim advokatom, pa ni s aktuelnim Mladenom Šarencem. Naglasio je da razloge zbog kojih ne želi izabrati branitelja ne želi obrazlagati danas, a o tome obavijestit će Sud u pisanoj formi. Jedino je kazao da mu je tek 3. oktobra 2006. godine, kada je iz Haaga prebačen u Sarajevo, predočena lista branitelja po službenoj dužnosti.

Sudsko vijeće je donijelo odluku u kojoj je preciziralo da optuženi mora imati branitelja po službenoj dužnosti. Optuženom Todoviću je dat rok da se do 28. marta ponovno obrati Sudu i informira ga da li je izabrao advokata. Ukoliko to učini, onda će po službenoj dužnosti postupati i advokat Šarenac i novi advokat.

Optužnica navodi da su Mitar Rašević i Savo Todović zajedno s upravnikom Kazneno-popravnog doma „Foča“, stražarima i drugim osobama učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu čiji je cilj bio zatočenje Muslimana i drugih nesrpskih civila iz Foče i okolnih područja u nehumanim uvjetima u KPD-u „Foča“.

Prema navodima optužnice, Mitar Rašević je kao komandir straže KPD „Foča“ bio zadužen za nadzor nad najmanje 37 zatvorskih stražara i nad njima imao efektivnu kontrolu, dok je Savo Todović, u svojstvu zamjenika upravnika te ustanove, imao ovlaštenja i dužnosti koje pripadaju komandantu logora.

Ovaj predmet je prema odluci Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju od 4. septembra 2006. godine ustupljen na postupanje vlastima BiH. Optuženi su 3. oktobra 2006. prebačeni na teritoriju BiH.